Sunn Idrett forer unge gutter med kunnskap

Sunn Idrett forer unge gutter med kunnskap

Sunn Idrett setter sunt og smakfullt kosthold for unge idrettstalenter på menyen. Denne gangen var det guttas tur til å ha kjøkkenet for seg selv.


- Å ikke spise riktig blir som en bil uten drivstoff. Kunnskap om god og sunn mat er viktig. Veldig viktig, mener landslagutøver Henrik L'Abée-Lund. Norges skiskytterforbund samarbeider også med BAMA og deres EAT MOVE SLEEP-konsept.

Nylig var Henrik L'Abée-Lund og skikollega Eirik Brandsdal på kokkekurs med Sunn Idrett. På gjestelisten stod ti unge idrettsgutter mellom 13 og 17 år.  Både Brandsdal og L'Abée-Lund er ambassadører for organisasjonen Sunn Idrett, og mener guttas utfordringer når det gjelder godt kosthold og riktig næring må settes på agendaen:

- Som gutt selv, så tror jeg man har en litt annen holdning til hva som er sunn mat i ung alder; det er liksom ikke helt kult å være opptatt av sunn mat når man er en ung og lovende idrettsutøver. Dermed kan det bli lett å velge frossenpizzaen – i hvert fall for de som flytter tidlig ut på idrettsgymnas når de er 16. Det er veldig viktig at vi får fokus på dette for gutta også – på lik linje med jentene, mener Brandsdal.

-Som toppidrettsutøver så er mat og drikke en viktig del av helheten. Det å planlegge hverdagen og det man skal spise i hverdagen er viktig, og det gjelder å holde det enkelt og greit, og ikke minst å få i seg nok mat, riktig mat og nok ganger, understreker han.

Skreddersydd meny

Deltagerne fikk bryne seg på retter som blant annet stekt og soyamarinert laks med byggrynsalat, bønner, sushiingefær og mangosalat; laks og potetsalat med vichygrønnsaker, og kjøttboller i salsa med bønner og oliven. Til dessert ble det servert mangosalat med vaniljeis. 

Sjekk disse oppskriftene for forslag til smarte retter

- Like viktig for gutta som for jentene

Anita Rapp-Ødegaard, daglig leder hos Sunn Idrett, mener det er på høy tid å få gutta mer på banen når det gjelder temaet:

- Vi ønsker å markere at det også er viktig for gutta å ha et trygt og avslappet forhold til mat og å ha trivsel rundt mat. Matlagingsferdigheter og grunnleggende kunnskap om kosthold er en forutsetning for å kunne fungere som sunne, friske utøvere. Guttene har fått litt for lite fokus på dette viet til seg tidligere: det gjør vi noe med her i kveld. 

Del artikkel