Harri Luchsinger er utviklingssjef i Norges Skiskytterforbund og har sportslig ansvar for rekrutt- og juniorlandslagene.

– Godt lagarbeid, forberedte utøvere i god form, kombinert med svært dyktige trenere i Halvor og Ronny er en gull-kombinasjon. Legger du til dedikerte smørere og fysioterapeuter, tror jeg vi har nøkkelen til årets suksess. Selv om vi bommer litt mye til tider, og mange har litt å gå på i padleteknikk, er ungdoms- og junior-VM en utviklingsarena som jeg håper alle 18 utøverne drar med seg nyttige erfaringer fra, forteller Harri Luchsinger, utviklingssjef i Norges Skiskytterforbund.

I løpet av 16 konkurranser var ungdommer fra hele verden på plass i Lenzerheide i Sveits for å kjempe om edelt metall i ungdoms- og junior-VM. Dette var første gang skiskytter-arenaen i sveitsiske Lenzerheide arrangerte et skiskytterarrangement i så stor skala.

– Dette mesterskapet i vakre Lenzerheide har vært en stor opplevelse fra første til siste dag. Vi har vært en fantastisk gjeng og jobbet svært godt sammen som lag. Med det som grunnlag ble vi beste nasjon i år som i fjor, denne gangen delt med Russland, noe vi er svært stolte av, forteller Harri Luchsinger, utviklingssjef i Norges Skiskytterforbund.

Ski-kometen Nevland

Allerede på åpningsdistansen markerte Norge seg i toppen, da 18-årige Martin Nevland (Figgjo IL/Team iSandnes) kapret gullet og ble verdensmester på 12,5 km individuell-start.

– Det betyr veldig mye. Det gir stor motivasjon til å satse videre, det at det er mulig å hevde seg mot resten av verden, sier Martin Nevland.

Nordmannen hadde den raskeste langrennstiden på andre, tredje, fjerde og siste runde – totalt 1:03,1 raskere enn de andre, selv med tre strafferunder. Martin Uldal (Birkenes IL/NTG-L) gikk også et solid løp, og endte på sjetteplass i konkurransen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VERDENSMESTER: Martin Nevland (Figgjo IL) tok med seg tre gull hjem i kofferten.

Med gull på jaktstarten avsluttet Rogalendingen Nevland ungdoms-VM likt som han startet. Unggutten vant tre av fire renn i Lenzerheide, og startet den ti kilomenter lange jaktstarten som nummer fire, 15 sekunder bak sprintvinneren Aleksei Kovalev.

Med tre fulle hus, og én bom ble det til slutt en klar seier for Nevland som vant med 25,4 sekunder foran Ondrej Manek fra Tsjekkia. Målselvs Morten Hol (Målselvs Skiskyttere) endte som nummer fire med start nummer fem, og Martin Uldal (Birkenes IL/NTG-L) som nummer sju etter å ha startet som nummer 14.

– Nevland sine 3 gull er rett og slett helt eventyrlig, oppsummerer Harri Luchsinger i Norges Skiskytterforbund.

Fantastisk laginnsats av de norske

For jentenes individuell-start 10 km var det Hønefoss-jenta Tuva Aas Stræte (Hønefoss SSK/NTG-G) som gikk best av de norske og kom inn på en solid sjetteplass. Vebjørn Sørum (Søndre Ål Sportsklubb) kapret sølvmedaljen på sin 15 km individuell-start 27. januar, og Fredrik Qvist Bucher-Johannessen (Try IL/ Holmenkollen Biathlon) sikret sjuendeplassen i samme konkurranse.

Åsne Skrede (Geilo IL) startet sin VM-reise med en 14. plass på juniorenes 12,5 km individuell-start for jentene, mens 21-årige Marthe Kråkstad Johansen (Bossmo & Ytteren IL) gikk inn til 9. plass i samme konkurranse.

– Åsne sine to individuelle sølv er svært imponerende. Hun viser både råskap og ro, og er vår andre utøver med tre medaljer i mesterskapet, sier Luchsinger, utviklingssjef i Norges Skiskytterforbund.

Dobbelt gull på ungdoms-stafettene

De norske gutta (Martin Uldal, Morten Tørnblad Sameien, Martin Nevland) tok ledelsen tidlig, og til tross for en knapp 0.2 sekunds ledelse da ankermann Martin Nevland ble sendt ut på sisterunden, var det nettopp gullvinneren fra åpningsdistansen som sikret gullet for Norge til slutt. Akkurat som i sin første VM-konkurranse, gikk Nevland rekordfort på ski, og endte opp med en ledelse på mer enn ett minutt til sine argeste rivaler på siste runde.

Jentene (Tuva Stræthe, Frida Dokken, Maren Bakken) holdt følge med Italia fra start og var iskalde på standplass da Maren Bakken kunne sikre nok en norsk triumf. Etter første etappe lå jentene på femteplass på sin 3×6 kilometer stafett. Dokken gikk fantastisk i sporet, og med bare en bom på første skyting gjorde hun at Norge holdt følge med Italia i tet.

For de norske junior-gutta var det tøff konkurranse på stafetten, og den solide firer-banden bestående av Vetle Paulsen, Fredrik Bucher-Johannessen, Jørgen Krogsæther og Vebjørn Sørum endte til slutt på en fjerdeplass, etter litt «stang ut». For junior-jentene ble det pallplass da Åsne Skrede, Mari Wetterhus, Marthe Kråkstad Johansen og Juni Arnekleiv alle gikk gode etapper og sikret en fantastisk bronse for Norge i sin stafett.

Artikkelen fortsetter under bildet. 

BRONSE: Åsne Skrede, Mari Wetterhus, Marthe Kråkstad Johansen og Juni Arnekleiv vant bronse på stafetten.

– Stafettene var meget spennende for oss som var rundt i løypa og på arena, slik det pleier å være i skiskyting. Vi har til vane å kjempe om medaljer i stafettene og det gjorde vi i år også. At ungdommene vant begge stafettene var stort og imponerende. Medalje til juniorjentene var bra, sier Luchsinger.

Sørum forsvarte verdensmester-tittelen

Det var stor spenning knyttet til sprinten for junior-gutta, og kanskje spesielt for tittel-forsvarer Sørum. Men én strafferunde, gikk han inn til 24:02,7 og sikret nok et norsk gull foran Jakub Stvrtecky fra Tsjekkia, og Dzmitry Lazouski fra Hviterussland – begge med to fulle hus.

– Det føles alltid godt å vinne, men det var ekstra spesielt fordi jeg var tittelforsvarer. Alle gjør sitt ytterste for å slå meg. Derfor føles det ekstra godt når man lykkes. Jeg merker presset man har som tittelforsvarer. Med unntak av en bom var det et bortimot perfekt løp, sa Sørum til lokalavisa Hadeland.

Sølv til Hallingdal

I jentenes sprint endte tre norske jenter opp blant topp ti. Marthe Kråkstad Johansen sikret femteplassen og Anne Bunemann De Besche (Try, Idrettslaget/Wang Toppidrett) gikk inn til en sjuendeplass, mens Hallingdals Åsne Skrede sikret seg en skinnende sølvmedalje med én strafferunde og totalt 40,9 sekunder bak vinneren Anastasia Shevchenko.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GLAD TRIO: Halvor Jørstad, Marthe Kråkstad Johansen og Åsne Skrede er godt fornøyde etter herlig innsats i VM.


Jentene klatret på listene

For Frida Tormodsgard Dokken (Svene IL / NTG-G) og Tuva Stræte ble jaktstarten i Lenzerheide en opptur. Etter å ha startet som nummer 27 etter litt «stang ut» på sprinten, endte Svenejenta Frida Dokken på en solid sjuendeplass i jaktstarten. Også Tuva Stræte fra Hønefoss leverte et kjempeløp på jaktstarten, der hun endte som nummer 10 etter å ha gått inn til en 30. plass på sprinten.

VERDENSMESTER: Vebjørn Sørum forsvarte sprintgullet fra 2019.

VMs siste konkurranser var junior-guttas 12,5 km jaktstart og junior-jentenes 10 km jaktstart. Her leverer Åsne Skrede nok en gang et kjempeløp, og sikret sølvmedaljen for Norge. For gutta ble det en solid laginnsats der Fredrik Bucher-Johannessen ender som nummer 5, Vebjørn Sørum på en sjetteplass, Vetle Paulsen på en 8. plass og Jørgen Krogsæther på en 11. plass.

– Bortsett fra Bucher med imponerende 20 treff og kun 3 bomskudd i hele mesterskapet bommet gutta for mye på jaktstarten. Med 15 treff av 20 mulige på de andre blir det for mange bom til å ta medalje tross god og taktisk riktig skigåing, forteller Luchsinger.

Skrevet av Emilie Nordskar den 04. feb 2020