Tekst og foto: Viktor Storsveen

Da undertegnede tok bildet av bronselaget ti minutter etter målgang, var det så vidt det var mulig å få ankermannen, Aleksander Fjeld Andersen med på å juble, slik seg hør og bør.

– Ja, klart jeg ble forbannet da hviterusseren prøvde å passere meg på et sted i løypa hvor det var plass til bare en av oss. Vi hektet og russeren fikk stikke av og fikk 25-30 meters luke. Likevel klarte jeg nesten å ta han igjen, forklare Geilo-løperen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ingen tvil om Aleksander Fjeld Andersen følte at Norge ble frarøvet sølvet. Foto: Viktor Storsveen

 

Det hviterussiske hjemmehåpet, Sergej Bocharnikov, som vant supersprinten dagen før, kjempet om gullet også på stafetten da han pådro seg strafferunde på siste stående. Dermed slapp han Norge og Russland inn i sølvkampen bak suveren Ukraina.

I mål stod juniorjenta Åsne Skrede, Ida Lien og Sivert Guttorm Bakken og jublet for det som så ut til å være en trygg bronsemedalje.

Men Aleksander ville alt annet enn å juble. Det var tydelig at det hadde skjedd noe. Så kom forklaringen. Medaljer henger så høyt for enkelte øst-europeiske nasjoner at de er villig til å prøve seg der det er mulig.

Og når hjemmehelten kommer inn til den skuffende fjerdeplassen og forteller sine ledere at han ble dyttet tre-fire ganger av nordmannen, nøler ikke hviterusserne med å levere inn protest innenfor timinuttersfristen.

Protesten ble tatt til følge. Norge ble etter en time disket.

– Løperne skjønte jo ingen verdens ting av at det ble levert inn protest, og når beskjeden om disk kom til oss litt senere, fikk løperne nærmest sjokk, sier Anders Brun Hennum, som på grunn av sykdom akkurat hadde ankommet Minsk da dramaet utspant seg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Anders Brun Hennum synes det er leit at den fantastisk gode stafettprestasjonen, med kun tre ekstraskudd, ble preget av jurymeter til langt på kveld. Foto: Viktor Storsveen

 

En apell mot protesten, stilet til apell-juryen, ble forfattet innenfor fristen på 15 minutter. I stedet for obstruksjon fra Aleksander ble det lagt vekt på at det nettopp var Aleksander som ble hindret. Man la til at Norge tross alt hadde valgt ikke å protestere fordi sammenstøtet var av en karakter som kan skje i kampens hete.

– Hviterusseren tråkket framme på høyre-skia til Aleksander, som dermed roterte og som en ren refleks brukte han hviterusseren til å finne igjen balansen, og komme seg videre, sier Brun Hennum.

– Det endte godt, men vi mistet den spontane gleden, og muligheten til å feire litt etterpå.

Det norske laget, som nøyde seg med tre (!) ekstraskudd, får medaljene lørdag.

Skrevet av Emilie Nordskar den 28. feb 2020