
Mer enn 1300 skiskyttere har vært med på Uno-X, MOT og Norges Skiskytterforbund sitt breddekonsept Skiskytter med MOT siden oppstarten. – Hadde jeg vært ung i dag, så hadde jeg definitivt fått med meg Uno-X-merket, sier Johannes Thingnes Bø.
– De fleste unge som velger å droppe ut av fritidsaktiviteten sin, gjør det når de er rundt 15-16 år. Enten det er fotball, håndball eller skiskyting, forteller Jens Hveem, Partner Marketing Manager i Uno-X Mobility Norge, og legger til: – Det er akkurat i denne fasen det er så kritisk å være med.
Nettopp derfor har skiskytternes mangeårige samarbeidspartner valgt å kanalisere sponsoratet akkurat mot denne aldersgruppen i et eget breddekonsept. Samarbeidsprosjektet Skiskytter med MOT samler hvert år drøyt 350 skiskyttere i 15-16-års alderen til 14 ulike regionssamlinger i hele landet.
Breddeprosjektet gir ungdom muligheten til å trene og utvikle seg som skiskyttere, i tillegg til å lære mer om verdiene som organisasjonen MOT tar med seg inn gjennom foredrag og lek.
Vil ha med flest mulig
Fokuset når utøverne møtes på samlingene, ligger like mye på sportslig utvikling som det å være en god lagkamerat og rollemodell. I tillegg til spesialutviklede treningsøkter og innleid hjelp fra landslagenes trenerteam, holdes det foredrag om mental helse og viktigheten av et godt sosialt fellesskap.
Uno-X har ikke bare sponset samlingene, men også bidratt med midler til å dekke store deler av deltakeravgiften, slik flest mulig kan delta.
– Hele samarbeidet handler om å løfte utenomsportslige egenskaper og aktiviteter. Her skal vi se utøveren som menneske. Gjennom disse regionsamlingene føler vi virkelig at vi er med å bygge grunnsteinen i norsk skiskyting, og det er vi stolte av, sier Jens Hveem, Partner Marketing Manager i Uno-X Mobility Norge.
Skiskytter med MOT-prisen: egenskaper framfor resultater
Nettopp for å understreke viktigheten av utøveren som et helhetlig menneske, har Norges Skiskytterforbund, MOT og Uno-X også utviklet Skiskytter med MOT-prisen som går til to utøvere i hver av de sju skiskytterregionene.
En gutt og en jente nomineres fram av sine lagkamerater på bakgrunn av deres holdninger og verdier i klubben som positive bidragsytere til lagmiljøet – ikke på bakgrunn av hvordan de presterer sportslig.
– Ungdommene blir nominert fordi de er flinke til å si hei til alle i gruppa, fordi de spør hvordan det går, fordi de løfter andre opp når noen er lei seg eller fordi de bidrar til å skape god stemning i gruppa. Vi opplever at ungdommene synes det er godt å bli anerkjent for den personen de faktisk er, og ikke bare utøveren, sier Andrine Hatling, aktivitetskonsulent i Norges Skiskytterforbund.
Hyller gode rollemodeller
De 14 prisvinnerne samles til slutt på sesongstarten der de blant annet får delta på teknikk- og skytetrening med landslagstrenerne, de møter landslagsutøvere til intervju og lek, mottar klespakker og utstyr, er med på omvisning i smørebussen og ser alle skiskytterkonkurransene sammen som gruppe.
– Denne samlingen betyr enormt mye for ungdommene som er med. Ikke bare er det sosialt og hyggelig, men det er også en stor anerkjennelse til den jobben de gjør utenom det sportslige – vi forsøker å gi dem honnør for at de er fine mennesker som bidrar til miljøet rundt seg, forklarer Gunvor Østgaard, næringslivsansvarlig hos MOT.
Gir logoen langt større verdi
Flere av landslagsløperne har hilst på MOT-ungdommene gjennom årene. Johannes Thingnes Bø tror samarbeid som dette kanskje er mer virkningsfullt for å engasjere og bidra til merkevarebygging lokalt enn å plastre logoer rundt på arenaer og klær.
– Husk, neste generasjon, de sitter ikke i ro i helgene og ser på tv. De er ute og prøver å bli like gode som sine forbilder. Hadde jeg vært ung i dag så hadde jeg definitivt fått med meg Uno-X-merket, enten jeg hadde prøvd å bli like god til å spurte som Kristoff eller bli like god på ski som Klæbo, sier Johannes Thingnes Bø.
Uno-X + Norges Skiskytterforbund