12.-23. januar ble historiens første VM i snøsport for parautøvere gjennomført på Lillehammer og i Hafjell og var det største para arrangementet på norsk jord siden Paralympics i 1994.
Arrangementet skulle opprinnelig blitt avholdt i 2021, men COVID gjorde at mesterskapet ble utsatt til 2022.

Nils-Erik Ulset var det norske håpet i skiskyting. Nils Erik gikk sitt første store mesterskap helt tilbake til Paralympics i Salt Lake i 2002. Han har siden den gang plukket med seg 31 mesterskapsmedaljer i langrenn og skiskyting.
På VM programmet stod øvelsene Short, Middle og Long. Benevnelsene på skiskytterøvelsene i IPC (International Paralympic Comitee) er litt ulikt det vi kjenner fra IBU:


– Short: 6 km, 2 skytinger, 150 m strafferunde
– Middle: 10 km, 4 skytinger, 150 m strafferunde
– Long: 12,5 km, 4 skytinger, 1 minutt tillegg pr bom.


En annen forskjell fra IBU er at all skyting foregår liggende og skyteavstand er 10 meter. I para skiskyting og langrenn skilles det mellom tre grupper utøvere. Nils Erik tilhører den stående klassen. I tillegg er det klasse for sittende utøvere som bruker piggekjelke og blinde/svaksynte som går med en ledsager og skyter med et lydvåpen der en lydfrekvens forteller om man er midt i blinken.

Vi hadde nok håpet på nye medaljer i dette VM, men det ble et par bom for mye, og Nils Erik endte med 12.- 8.- og 11. plass på henholdsvis Short, Middle og Long. Nå venter Paralympics i Beijing og NM i Vik før Nils-Erik tar fatt på nye utfordringer!
Nils-Erik har annonsert at dette blir hans siste sesong som toppidrettsutøver.

Skrevet av Jens Schjerven den 25. jan 2022