Etter en sesong med verdenscup og OL i alle kanter av verden, var det klart for verdenscupavslutning på hjemmebane i Holmenkollen. Og for en avslutning på sesongen! Med hele ni pallplasseringer og flere seiere, var det umulig å ikke være fornøyd i påskeværet oppe i Kollen.

Norge på topp i Kollen

Kvinnenes sprint ble utsatt på grunn av dårlig vær på torsdag, men været skulle ikke være mye til hinder resten av helga. Publikum var sultne på skiskyting etter to år uten Kollenfest og fikk valuta for pengene allerede på fredag, da Norge tok to førsteplasser på sprinten. Tiril Eckhoff klinket til og vant på hjemmebane, med Marte Olsbu Røiseland på tredjeplass. På herrenes sprint var Sturla Holm Lægreid suveren og tok seieren. Det minnet om den versjonen vi så av Sturla på slutten av sesongen i fjor, da han vant alt han stilte opp i. Vetle Sjåstad Christiansen gikk inn til 7.plass på sprinten.

Under jaktstarten på lørdag forsvarte Tiril sin seier på sprinten og vant med god margin til Marte som gikk seg opp fra til en andreplass. En fantastisk sesongavslutning for Tiril med to seiere på to dager!

På herrenes jaktstart viste Sturla at han ville være med på dansen i Holmenkollen, med en tredjeplass. Vetle ble nummer fem, Sivert Guttorm Bakken nummer sju og Aleksander Fjeld Andersen nummer åtte.

Under kvinnenes fellesstart var Marte nok en gang i toppen og sikret seg en tredjeplass, mens Ingrid Landmark Tandrevold gikk inn til en fin sjetteplass kun 14 sekunder bak vinneren. Under herrenes fellesstart overrasket Sivert med sin første verdenscupseier, da han slo Sturla med kun et halvt sekund. En fantastisk opplevelse for Sivert som har hatt en utrolig sesong helt fra seieren på Sjusjøen i november til verdenscupseieren i Holmenkollen foran venner og familie. Vetle Sjåstad Christiansen gjorde en norsk dag enda bedre med sin sjetteplass. Seieren i verdenscupfinalen ga Sivert sammenlagtseieren i fellesstartcupen og han kunne løfte sin første individuelle krystallkule. Sturla på sin side sikret kula for beste utøver under 25 år da han gikk forbi Sebastian Samuelsson etter siste øvelse.

Krystallkulene blir igjen i Norge

Det var ikke bare Sivert og Sturla som kunne reise hjem med krystallkuler. Marte vant verdenscupen i sprint, jaktstart og sammenlagt. Hun kunne med det få beviset på at hun har vært sesongens beste skiskytter på kvinnesiden. En sesong som har overgått alles forventninger!

Tarjei Bø mottok krystallkule som beviser at han vant den individuelle cupen. Sammen med laget kunne han i tillegg klatre opp på det øverste trinnet som beste nasjon og seier i nasjonscupen for sesongen 2021/2022. Det samme kunne de gjøre da vinnerne av stafettcupen skulle hedres.
De norske jentene kunne også påberope seg denne tittelen etter en sterk sesong hvor Marte har vært spydspissen i laget.

I tillegg til de unike prestasjonene til våre utøvere fikk også Tora Berger sitt bevis på seieren i verdenscupen for sesongen 2013/2014, sammen med Kaisa Makarainen, etter en dopingsak som endret på resultatlista. Gratulerer!

En kongelig avslutning på sesongen

Det ble også utdelt Holmenkollmedalje til Tiril Eckhoff, Marte Olsbu Røiseland og Johannes Thingnes Bø (for fjoråret). Denne ble utdelt av Kong Harald. En stor utmerkelse og opplevelse for våre utøvere!

Tusen takk til Holmenkollen Skifestival for et nydelig arrangement, til alle frivillige og til alle som kom for å heie!

Det har vært en sesong fylt med store sportslige øyeblikk og vi gleder oss allerede til neste verdenscupsesong. Nå gjenstår kun NM i Vik neste helg før sesongen er over og våre utøvere kan ta en velfortjent pause!

Skrevet av Kristian Vårvik den 21. mar 2022