– Ukaleq er på nivå med resten av utøverne på U23-landslaget og vi tror hun vil bidra positivt til treningene og miljøet. Hun er en sterk skytter. Dette er et samarbeid som vi synes er spennende å se effektene av. Det er viktig at vi som en sterk skiskytternasjon bidrar til å utvikle de små, sier landslagssjef Per Arne Botnan i Norges Skiskytterforbund.

Dermed er det U23-trener Halvor Jørstad som blir ansvarlig for treningsopplegget til Slettemark, og 18-åringen vil delta på alle samlinger og treninger sammen med de norske jentene. Hun vil også ha tilgang til landslagets lege og fysioterapeut. I konkurransesesong vil hun reise med det norske landslaget til IBU Cup, junior-VM og EM og ha tilgang til det norske støtteapparatet, selv om hun konkurrerer for Grønland. Avtalen innebærer dessuten at Grønland kan benytte det norske serviceteamet under junior-VM og EM.

Ser frem til å flytte til Lillehammer

– Ukaleq har stort potensiale og det er viktig at vi støtter opp om tiltak som kan gjøre henne best mulig. Ukaleq jobber målrettet og har den mentale styrken som kreves for å utvikle seg. Vi er veldig glade for at denne avtalen kom på plass, slik at hun kan være en del av verdens beste skiskyttermiljø, sier leder for Elite Sport Greenland, Nicolaj Christoffersen.

Slettemark er datteren til de tidligere skiskytterne Uiloq Slettemark og Øystein Slettemark, og sikret Grønlands første VM-gull i junior-VM i 2019. Etter å ha plassert seg blant de ti beste i IBU Cup i år, har det vært fokus på å profesjonalisere treningsmiljøet slik at hun kan fortsette utviklingen. Ukaleq selv sier dette «er det beste som kunne skje», og ser frem til å flytte til Lillehammer der U23-landslaget holder til.

Det Internasjonale Skiskytterforbundet (IBU) støtter Grønlands forespørsel om et norsk-grønlandsk treningssamarbeid, fordi de ønsker at store nasjoner som Norge hjelper mindre nasjoner til å utvikle seg. Avtalen finansieres av Elite Sport Greenland, Grønlands Skiskytterforbund (med støtte fra IBU) og Slettemark selv.

Skrevet av Emilie Nordskar den 15. mai 2020