Skytterorganisasjonene Det frivillige Skyttervesen, Norges Sportsskytterforbund, Norges Jeger- og Fiskerforbund og NSSF fikk muligheten til å møte stortingspolitikere ifm et seminar hvor tema var et eventuelt blyforbud i EU. Vi fikk også god støtte fra Norges Idrettsforbund og Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

Bakgrunn

Det Europeiske kjemikalbyrået (ECHA) har på oppdrag fra EU gjennomført risikovurdering, og levert anbefaling om forbud mot bruk av bly i ammunisjon til jakt og sportsskyting – med mulig unntak for sportsskyting ved bruk av “godkjente” kulefang for oppsamling og resirkulering av bly.

Prosessen og Norges Skiskytterforbunds tilnærming

Prosessen ble startet i 2019, og et vedtak er forventet innen 2025. En overgangsperiode på fem år er foreslått for at skytterorganisasjoner kan tilpasse seg de nye kravene. Norges Skiskytterforbund (NSSF) har engasjert seg aktivt i denne prosessen, spesielt med tanke på bly i kaliber .22-ammunisjon, som brukes i skiskyting. Vi har fokusert på å teste og utvikle metoder for blyoppsamling, fremfor å finne alternative materialer, da bly i dag gir best presisjon for denne sporten.

Tiltak for blyoppsamling

Vi har pr nå to løsninger som ser ut til å møte EU-kravene og det er:

  1. Skytebaneutbygging:
    Lillomarka Arena representerer et avansert eksempel på hvordan blyoppsamling kan håndteres effektivt. Arenaen er utformet med betonggulv, en bakvegg av betong og treverk, samt spesialdesignede kummer for å samle og rense bly før det eventuelt renner ut i terrenget. Dette anlegget har blitt testet med lovende resultater, og det viser at slike strukturelle tilpasninger kan redusere blyforurensning betraktelig.

    Foreløpig har NSSF ikke beregnet kostnadene ved å oppgradere eksisterende anlegg til samme standard som Lillomarka Arena, men det er stor grunn til å tro at det er vesentlig dyrere på enkelte skytebaner, enn å bytte skiver som beskrevet under.

    Administrasjonen i NSSF gjorde en test av dette anlegget i 2022 for å sjekke hvor mye bly man kan samle ved en slik utforming av en skytebane. Rapporten av testen kan leses her:
    Rapport fra testskyting Lillomarka Arena 2022
  2. Elektroniske selvanvisere med kulefang:
    Ved bruk av selvanvisere, som allerede er godkjent av IBU fra leverandører som norske Megalink og finske Kurvinen, vil bly fanges opp etter å ha passert gjennom skiven. Imidlertid er det en høy kostnad forbundet med å bytte til slike skiver. Totalkostnaden for å oppgradere rundt 2500 skiver i Norge anslås å være cirka 300 millioner kroner, noe som NSSF mener er en byrde som staten må støtte.

IBU og internasjonale tiltak

IBU (Det internasjonale skiskytterforbundet) jobber også med å påvirke prosessen på EU-nivå og har initiert prosjekter for blyoppsamling, blant annet gjennom et prosjekt i Østerrike.
– Vi er tett på prosessen og har hatt flere møter med ECHA og lagt frem hvordan vi tenker å løse dette, kunne styremedlem i IBU, Tore Bøygard, fortelle.

Bærekraft og økonomisk støtte

Skiskytterpresident Arne Horten understreker viktigheten av at EU’s krav ikke skal undergrave økonomien til de lokale skiskytterklubbene. Han påpeker at hvis et blyforbud eller oppsamlingskrav innføres, bør staten dekke kostnadene for nødvendige oppgraderinger slik at klubbene fortsatt kan fokusere på å gi aktivitetstilbud til barn og unge.

Skrevet av Vegar Rolfsrud den 05. nov 2024