I løpet av tre verdenscuphelger har skiskytterlandslaget redusert sine transportutslipp fra 37,5 til 20,3 tonn CO2 fra sist sesong til i år. Færre flyreiser og mer buss har vært løsningen for elitelandslaget.

– Det er motiverende! Gøy å se at enkle tiltak virkelig utgjør en stor forskjell. Vi visste jo at reisene våre er hovedårsaken til at vi slipper ut mye CO2, så da er det veldig fint å kjenne at vi kan bidra på en positiv måte gjennom ganske enkle justeringer tross alt, sier skiskytteren Ingrid Landmark Tandrevold.

Skiskytterne reiste med en av sine hovedsponsorer, Uno-X, sin egen turbuss fra Norge til Østersund, og sparte med dette stort. Ved å droppe flyreise for 13 personer fra Oslo til Østersund med mellomlanding i Stockholm, reduserte nemlig laget sine transportutslipp med 2,1 tonn på transportdelen, bare i løpet av første verdenscuprunde.

Fra Østersund til Hochfilzen reiste utøverne videre med Det Internasjonale Skiskytterforbundets charterfly sammen med de andre nasjonene. Deretter med Uno-X-bussen og forbundets egne biler til sveitsiske Lenzerheide.

– Vi opplever at å reise med buss faktisk også er mer sosialt og avslappende enn flyreiser med inn- og utsjekk av bagasje og våpen. Man slipper også unna smitterisiko i større grad. I tillegg kan utøverne sove eller se film, prate og slappe av sammen med laget. Jeg tror vi vil se mer busstransport i tiden fremover, både fordi det sparer miljøet, men det er også en rimelig måte på reise på, forteller landslagssjef i Norges Skiskytterforbund, Per Arne Botnan.

Transportutslipp Norges Skiskytterforbunds elitelandslag per 18. desember 2023:

2022/2023-sesongen2023/2024-sesongen
Kontiolahti 10,5 tonn CO2Østersund 3,4 tonn CO2
Hochfilzen 11,07 tonn CO2Hochfilzen 9,37 tonn CO2
Le Grand Bornand 15,97 tonn CO2Lenzerheide 7,6 tonn CO2
Totalt 37,5 tonnTotalt 20,3 tonn
Skrevet av Emilie Nordskar den 21. des 2023