Norges Skiskytterforbund inngår samarbeid med Matvett og lanserer nye mat-tiltak på Norges Cup. Målet er både å kutte utslipp og samtidig servere mat utøverne faktisk vil ha.
Arbeidet med å finne mer miljøvennlig, enkel og samtidig sunn og smakfull mat på nasjonale skiskytterarrangementer har pågått siden i høst. Gjennom et eget pilotprosjekt i samarbeid med Fossum Idrettsforening i Bærum utenfor Oslo, skal arrangørene av ASKO Cup’en 23. – 25. februar, teste et nytt matkonsept med seks forskjellige hovedtiltak.
– Konseptet har fått navnet «Sunt, godt og spis opp» og har som mål å være smakfullt, rimelig og enkelt. Vi håper på positive tilbakemeldinger fra utøverne, og at vi sammen kan skape positive ringvirkninger og sette en ny bærekraftstandard for mattilbud, sier Anne-Grete Haugen fra Matvett.
«Dårlig utvalg og høye priser»
En intern kartlegging gjort høsten 2023 blant de drøyt 400 utøverne som deltar på ASKO Cup (Norges Cup) i skiskyting, viser nemlig at 1 av 3 utøvere ikke besøker kiosken i løpet av et arrangement. Dårlig utvalg og høye priser trekkes fram som årsaker.
– Utøverne ønsker mer karbohydrater og enda sunnere produkter, viser våre undersøkelser. Mat står for store utslipp på idrettsarrangementer, så dette prosjektet er en del av vår bærekraftstrategi der nettopp mat er et viktig fokusområde, sier arrangementskonsulent i Norges Skiskytterforbund, Tobias Lund.
Tester grønnsakslasagne
Norges Skiskytterforbund skal måle utslipp fra hele arrangementet og ser blant annet på utslipp fra transport og avfall. Arrangørklubbens ambisjon er at utslippene fra ASKO Cup’en ikke skal være høyere enn ved andre sammenlignbare arrangementer, og forhåpentligvis lavere.
– Vi er glade for å kunne være med å teste nye konsepter og er positive til å måle våre utslipp. Dette er viktig for bevisstgjøring og for å kunne justere kursen og forhåpentligvis avdekke hvilke tiltak som vil gi mest mulig effekt for fremtiden, sier Lise Dybwad som er rennleder for ASKO Cup på Fossum.
Dette er tiltakene i konseptet «Sunt, godt og spis opp»:
1: Henter inn overskuddsvarer fra lokale leverandører
Brød fra lokale bakerier brukes til å lage sandwich og toast, tidligere fryste kanelboller gis nytt liv og overskuddsfrukt fra lokale matbutikker brukes til å presse juice.
2: Oppdatert meny i tråd med utøvernes ønsker
Grove sandwicher, smoothies, energibarer og grove vafler blir å finne på menyen under ASKO Cup’en på Fossum. Klubben bytter ut den tradisjonelle lapskausen med grønnsakslasagne for å kutte utslipp. Menyen er utviklet i samarbeid med GreeNudge.
3: Matposer til utøvere
Fire skiver grovbrød, smoothie og energibar til 50 kroner vil være tilgjengelig for utøvere som forhåndsbestiller.
4: Kaffeavtale og redusert pris ved bruk av egen kopp
Det selges i snitt over 600 kaffekopper på et Norges Cup-arrangement i skiskyting, og mesteparten er engangskopper. Egen medbrakt termokopp vil belønnes med 5 kroner kaffe-rabatt i tillegg til at en egen kaffeavtale vil testes ut der man får fri tilgang til kaffe gjennom hele arrangementet til en fornuftig pris, såfremt man har med egen kopp.
5: «Forundringspose» før stengetid
Overskudd fra dagens mattilbud vil selges til en rabattert pris én time før kiosken stenger. Disse posene inneholder mat som ikke kan selges dagen etter, og har til hensikt å møte utfordringer relatert til å treffe på mengden mat og drikke som bestilles til idrettsarrangement.
6: Returmulighet hos lokale butikker
Det er inngått en egen avtale med Fossums lokale dagligvare, om å kunne levere produkter som er uåpnet og merket «best før». Dette reduserer risikoen for feilbestillinger og at man sitter igjen med varer man ikke kan spise/selge.