Drøyt 100 personer samlet seg til NSSF temakveld om mental helse. Tilhørighet, viktigheten av “å slurve” og åpenhet var stikkord fra samlingen.

Om lag 50 voksne og 45 ungdommer samlet seg i Sandes på de to parallelle sesjonene om mental helse og -trening. NSSF inviterte både unge skiskyttere og foresatte, ledere og trenere til to parallelle sesjoner med samme tematikk. Begge fikk et foredrag om mental helse blant unge fra kommunikasjonsansvarlig i Mental Helse Ungdom. Deretter var det to ulike panel som diskuterer erfaringer og tanker rundt hvordan vi som miljø bør jobbe videre med dette. Deltagerne i panelet var:

  • Sverre Dahlen Aspenes
  • Ingrid Landmark Tandrevold
  • Adrian Lorentsson, Mental Helse Ungdom
  • Dag Bjørndalen
  • Ronny Hafsås

– Skiskyting krever en unik kombinasjon av fysiske og mentale ferdigheter. Vi synes det skal være like naturlig å snakke om fysiske utfordringer og skader, som det som rører seg i topplokket. Det er tross alt like vanlig. Derfor er mental helse en av tre markørsaker i vår bærekraftstrategi, sier generalsekretær i Norges Skiskytterforbund, Morten Djupvik.

Ett av temaene som ble diskutert i panelet var hvordan miljøet vårt kan ta tak i dette fremover, og hvordan man kan få øye på at andre har det vanskelig. Her kom det gode innspill fra panelet:

  • Bruk tid til å prate om helt andre ting enn skiskyting, det skaper tillit som gjør det lettere å ta opp andre ting senere
  • Ikke spør noen om hvordan det går, hvis du ikke har tid til å høre på svaret
  • Utfordre hverandre til å bli mer åpne – vær et godt forbilde selv
  • Still spørsmål til hverandre og vær nysgjerrig på hverandre
  • Det er lov å kommentere at “det ser ut som du ikke har det helt bra for tiden?”

Ingrid Landmark Tandrevold var tilstede både på samlingen for unge utøvere, og for de voksne. Hennes appell var tydelig:

– Du må være klokkeklar overfor barnet ditt, at han eller hun er viktig for deg uansett hva – og at prestasjoner i skiskyting ikke betyr noe som helst for om du er glad i ham eller henne. Det var en øyeåpner for meg, at mamma og pappa faktisk likte meg uansett om jeg gjorde det dårlig eller om jeg fikk det til. Som ung er du redd for å skuffe foreldrene dine, og de hjelper så mye til. Da vil man gjerne prestere overfor dem, forteller Landmark Tandrevold.

En annen nyttig regel hjemme hos familien Landmark Tandrevold var å ikke diskutere skiskyting rundt middagsbordet. – Da ville vi snakke om andre ting, og det var så deilig at ikke alt trengte å handle om trening og konkurranser, minnes hun.

Her fikk hun støtte fra Adrian Lorentsson fra Mental Helse, som fremhevet viktigheten av å føle tilhørighet også utenfor idretten.

– Det er bra å ha flere arenaer å føle mestring på. Hvis satsingen på skiskyting ikke går som planlagt i det lange løp, er det viktig å føle seg verdifull og viktig til tross for at drømmen brast. Har man satt av tid til å gjøre litt andre ting underveis, kan det være en lettere overgang, tror Lorentsson.

U23-trener Ronny Hafsås delte egne erfaringer rundt sin karriere som skiskytter, og var tydelig på at han gjerne skulle ha “slurvet” litt mer som ung utøver: – De beste er også best på “slurv”. Å ikke alltid leve optimalt. Gjøre andre ting man liker som handler om noe annet, være litt “off” i perioder. Det skulle jeg gjerne gjort mer da jeg var yngre. Turt å senke skuldrene litt, sier Hafsås.

Norges Skiskytterforbund kommer til å arrangere flere slike temakvelder både fysisk og digitalt fremover. Følg med på skiskyting.no for mer informasjon.

Skrevet av Emilie Nordskar den 07. aug 2023