De tilhører begge den absolutte verdenseliten i skiskyting, men har også fått kjenne på medaljens bakside. I forbindelse med BLINK i august ønsker Vetle Sjåstad Christiansen og Johannes Dale-Skjevdal å snakke med unge skiskyttere om mental helse. 

 Temaet for samlingen 1. august er «Det er greit ikke å ha det greit.» 

– Det er viktig at vi som toppidrettsutøvere, som gjerne blir sett på som «maskiner» der alt preller av, kan snakke om hvor vanskelig det kan være av og til, sier Vetle Sjåstad Christiansen. 

I skiskyting kan en skarve millimeter utgjøre hele forskjellen mellom suksess og fiasko. Hvordan skal man håndtere presset, forventningene fra omverdenen og kravene man gjerne stiller til seg selv? 

Her ønsker eliteutøverne å dele noen av erfaringer, komme med noen gode råd – og kanskje avkrefte noen myter. 

– Fra utsiden kan det sikkert se glamorøst ut. Og selv om jeg aldri ville vært dette livet foruten, så har man også «styggen på ryggen» gjennom hele karrieren. Du føler at noen jager deg, og du får aldri fred. Da må du stå i det, sier Sjåstad Christiansen. 

Selv om både han og Dale-Skjevdal kan framstå selvsikre utad, gjerne i kombinasjon med mye humør og latter i intervjusonen, kan usikkerheten og tvilen snike seg inn hos dem også. 

Vraking fra landslag og verdenscup, formsvikt, langvarig sykdom og opptil flere strafferunder på sisteetappen av en VM-stafett er blant episodene guttene har vært gjennom – og som de gjerne deler sine opplevelser fra. 

– Det tyngste for meg var da jeg ble nektet av egen kropp å kunne drive med det jeg har lyst til. Det som hjalp meg da var å finne mestring og glede i noe annet. Studiene var til god hjelp, mimrer Vetle. 

Slik blir programmet i Sandnes 1. august – der målgruppen for temasamlingen altså er unge skiskyttere. 

Tid: Torsdag 1. August.

Sted: Quality Hotel Residence Sandnes 

Hvem: Ungdommer 16-22 år

Program: 

  • Foredrag v/ Mental Helse Ungdom Sandnes
  • Sit down med Vetle Sjåstad Christiansen og Johannes Dale-Skjevdal.

Mental Helse Ungdom vil også stasjonere seg bak i lokalet etter foredraget og sit down-opplegget, slik at de som ønsker og har behov for det kan komme dit og prate med representanter derfra. 

Skrevet av Anna Harborg den 01. jul 2024