Foto: Kevin Voigt

Vinteren som vi er så glade i, er i ferd med å smelte bort. Helg etter helg opplever ski-verden grønne sletter i stedet for snølagte jorder og fjell, med smale striper kunstsnø gjennom løypene. Klimaendringene har blitt hverdagen for oss som lever av å ha ski på beina i vintermånedene.

Prosjektet Snøkrystall, er skiskyting sitt bidrag til klimasaken. Målet? At alle som er glad i vinteren tydelig markerer at vi er utålmodige etter klimatiltak og -planer som virkelig bidrar til å redde vinteren og sporten vår.

Klassifiseringsselskapet DNV anslår nemlig at Norge kun vil klare å kutte 25 prosent av utslippene innen 2030, i stedet for 55 prosent som vi faktisk har forpliktet oss til. Vi i Norges Skiskytterforbund har innsett at vi har et større ansvar enn å komme først i mål, og derfor ønsker vi å oppfordre politikerne til å jobbe raskere og utvikle troverdige handlingsplaner. Norge som stolt vinternasjon bør gå foran med klimatiltak som monner!

Ifølge klimaforskere ved Meteorologisk Institutt har Oslo mistet 21 snødager på 30 år. Tromsø har mistet 17. Skiskyttere når gjerne ikke prestasjonstoppen før de er rundt 30 år. I så fall vil dagens unge talenter være på sitt aller beste, midt i det tiåret der klimapanelet frykter vi passerer 1,5 graders oppvarming. Da spørs det hvor vi finner skimuligheter i dette landet.

LAST NED SNØKRYSTALLEN:

Snøkrystallen som smelter representerer «temperaturmåleren» som viser at noe er alvorlig galt. Nå ønsker vi å heve stemmen for å bidra til at klimamålene faktisk blir til konkrete handlinger og tiltak – som monner. Fordi det er det eneste som kan redde sporten vår. Vi tror og håper skiskyting har en fremtid også med snø under skia, men det haster, og Ski-Norge må gjøre alt vi kan for å vise nettopp det!

Hva gjør Norges Skiskytterforbund selv i forhold til klimasaken?

Internasjonalt har skiskyting allerede tilpasset rennprogrammet sitt for å redusere reiser. Men akkurat nå, ønsker vi å bruke vår påvirkningskraft og posisjon til å sette fart på debatten og arbeidet med konkrete planer.

Prosjekt Snøkrystall lanserer vi under verdenscupen i Ruhpolding, og vi vil markere saken gjennom en smeltende snøkrystall på jakka, som en påminnelse om at vinteren vår er truet og som en oppfordring til politikerne om å «raska på».

Vi kommer til å involvere skiskytter-familien, våre partnere, andre forbund og alle andre som ønsker å stille seg bak prosjektet. Vi ønsker klimatiltak som monner, slik at vi kan fortsette å drive med skiskyting også i framtiden.

Sammen med selskapet Footprint lager vi en konkret og operativ handlingsplan, der vi skal vi redusere våre utslipp i tråd med Paris-avtalen. Vi tar utgangspunkt i IBU sitt arbeid, og vil se på fire store utslippsfaktorer:

  • Transport
  • Mat
  • Snøproduksjon
  • Utstyr

Handlingsplanen er klar før neste sesong, og vi skal selvfølgelig ta hele skiskytter-Norge med på utviklingen, slik at tiltakene vi enes om er godt forankret når de blir presentert.