Eikesdal Skiskyttarlag er relativ ny, og primusmotor er Bård Eiliv, som selv var aktiv skiskytter når han var ung.

Vinteren 2010 var det bra med snø i Eikesdalen, og det var godt skiføre. Her kom vel ideen opp at det måtte være mulig å gå skiskyting i Eikesdalen. Bård Eiliv tok motorsagen fatt og rydda til en 48 meter lang skytebane og satte opp pappblinker. Liggeunderlag og reinskinn fungerte som matter og han tok kontakt med skytterlaget for å få låne noen gevær.

Løypene ble preppet med traktor og 4 gutter fikk prøve skiskyting. Dette syntes de 4 guttene var så moro og det inspirerte han til videre utvikling av anlegget. Det ble bestilt opp 7 selvanvisere, igangsatt dugnader for å ordne skytebanen og løyper. Folk stilte villig opp med gravemaskin, traktor osv. til en billig penge. 

Det ble ryddet stier og etter hvert ble det fint å trene der. Standplassen har fått belysning, og utøverne bruker hodelykt når de er på ski. Traktoren med spesiallaget tråkkeslede fungerer som løypemaskin. Siden den gang har alle 7 skivene vært i bruk på hver torsdagstrening. Nå har de utvidet til to skiskyttertreninger i uka. 

Eikesdal 1.jpg

Det skal nevnes at skiskyting er den eneste fritidsaktiviteten som foregår i Eikesdalen på vinteren. De rekrutterer også barn og unge fra Eresfjorden. Og nå har de utøvere fra jenter 9 år til gutter 14 år. Til sammen er det 4 jenter og 3 gutter. Dette er mange utøvere, med tanke på at det er 70 innbyggere i hele Eikesdalen!

I fjor fikk Eikesdal en Midt Norskmester og en 2.plass på Liatoppen i gutter 13 år. Denne sesongen har klubben ledertrøyen i gutter 14 år i Trønder Cup. Dette viser at selv om man kommer fra en liten plass, kan man også hevde seg og få fram et godt miljø.

Jenteansvarlig i Møre og Romsdal forteller at da Møre og Romsdal hadde jentesamling i høst, deltok selvfølgelig Eikesdals jenter. Men Bård Eiliv arrangerte samtidig guttesamling for to årganger i egen hytte/hus med proft opplegg med teori, filming og studering av teknikk, fysiske økter, skyteøkter og sosialt samvær. Filosofien er et klubben legger til rette for at unger/ungdom får lyst til å komme til dem i Eikesdal slik at det ikke bare blir eikesdalingene som må ut av bygda for å være med på gode fritidstilbud.

Idrettskulturen i bygda har vært helt borte, og klubben måtte begynne helt på skrætsj. Det eneste som fantes av erfaring var med jaktvåpen. Så det har vært en bratt læringskurve sier Bård Eiliv. På låven til Bård Eiliv finnes det et styrkerom som utøverne kan bruke, og preppebua i låven er akkurat ferdigstilt. Sylfest Glimsdal har vært veldig behjelpelig i denne perioden og velkomsten vi har fått i skiskyttermiljøet har vært helt utrolig, sier Bård Eiliv. Det er et åpent miljø hvor folk deler villig bort erfaringer med stor entusiasme. Det er bare helt fantastisk, avslutter Bård Eiliv.

Eikesdal 2.jpg

Vi vil gjerne ha historier fra andre skiskytterklubber i Norge. Det kan handle om skiskytterskole, rekruttering, trenere, jenteopplegg med mer. Send også gjerne med noen bilder.

 

Skrevet av NSSF den 01. feb 2013