Gronmo1.jpgTester forholdene: Cato Zahl Pedersen og OL-byråd Hallstein Bjercke følger med når skiskyttertalentet Ingrid Landmark Tandrevold tester forholdene for skiskyting på Grønmo.
 
Oslo2022 har siden sommeren 2012 utredet flere mulige plasseringer for arena for skiskyting og paralympiske skiøvelser, deriblant Linderud og Huken.
 
– Terrenget må være tilpasset de paralympiske skiøvelsene, og løypeprofilene i Holmenkollen er som kjent for bratte. I tillegg ønsker både kommunen og Osloidretten et nytt skianlegg i Oslo øst, for å styrke treningsforhold og rekruttering i denne delen av byen, forteller Grimsby.
 
Byrådet har nå konkludert med at Grønmo er det beste alternativet, og innstiller dette til bystyret. Oslo2022, flere fagmiljøer og idretten støtter opp om plasseringen. I tillegg til Grønmo er Huken er blitt grundig utredet som alternativ, men blir nå valgt bort på grunn av mengden arbeid som må gjennomføres og usikkerhet rundt juridiske avklaringer.
 
Fra søppel til skiglede
Grønmo er i dag kjent som Oslos største søppelfylling og gjenbruksstasjon, men det ligger inne i eksisterende kommuneplaner at området skal få nytt liv som aktivitetspark og rekreasjonsområde.
 
 – Her har vi mulighet til å gjøre en omfattende transformasjon og skape et helt nytt aktivitetsområde for innbyggerne i Oslo øst. Ved å legge ski- og skiskytteranlegget til De olympiske og paralympiske leker inn i eksisterende kommuneplaner kan vi få en fortgang på dette prosjektet, og skape noe som gir glede og nytte for Oslos befolkning i flere tiår fremover, sier Grimsby.
 
– Oslo kan løfte frem paralympisk vinteridrett
Cato Zahl Pedersen har vunnet 13 gull i paralympiske leker, og er i dag coach hos Olympiatoppen. Han er svært fornøyd med at Oslo får et skianlegg tilpasset utøvere og mosjonister med funksjonsnedsettelser.
 
– At hovedarenaen for Paralympics og skiskyting legges til Grønmo gir store muligheter for idretten, på alle nivåer, for unge og gamle, for oss med funksjonsnedsettelse og for funksjonsfriske. Og det hele befinner seg på bare 15 minutter fra Oslo sentrum!
 
– OL i London løftet frem de Paralympiske sommeridrettene på en fantastisk måte, målet må være at et OL i Oslo i 2022 kan gjøre det samme for de paralympiske vinteridrettene, sier Cato Zahl Pedersen.
 
Skiskytterforbundet ønsker nytt anlegg velkommen
Tribuner og andre midlertidige installasjoner som er nødvendige for gjennomføringen av OL-øvelsene vil fjernes etter lekene. Det som vil stå igjen er et ski- og skiskytteranlegg til trening, mosjon og mindre mesterskap, til bruk både vinter og sommer. Nasjonalanlegget for skiskyting vil fortsatt være i Holmenkollen.
 
– Norges Skiskytterforbund er meget godt fornøyde med valget av Grønmo som OL-arena for skiskyting. Vi har hele tiden kommunisert at vi ønsker et anlegg på østsiden av Oslo, det er et godt potensiale i forhold til rekrutteringsmuligheter til idretten vår på denne siden av byen.  Vi har allerede et etablert skiskyttermiljø i Bækkelaget, samt gode langrennsmiljø i Rustad IL. Grønmo vil gi idretten et sårt etterlengtet anlegg, sier Rakel Rauntun, generalsekretær i Norges Skiskytterforbund.
 
Ingrid Landmark Tandrevold er 17 år, går på Wang Toppidrettsgymnas og er et lovende skiskyttertalent. Hun håper å kunne sikte seg inn på Grønmo både under og etter et OL i Oslo 2022.
 
– Når jeg skal motivere meg skikkelig setter jeg på en vinnerlåt, og så tenker jeg på store mesterskap en gang i fremtiden. Det største hadde vært å gå OL på hjemmebane. Der vi trener nå, i Holmenkollen, er det ofte helt fullt. Alle idrettslagene drar dit. Et nytt treningsanlegg til for skiskyting og andre idretter her på Grønmo hadde vært topp, sier Tandrevold.

Gronmo2.jpgLynkurs i skiskyting: Ingrid Landmark Tandrevold viser Hallstein Bjercke og Cato Zahl Pedersen hvordan en skiskytterrifle fungerer.
 
Rakel Rauntun påpeker at det per i dag finnes kun én rulleskiløype i Oslo, i Holmenkollen nasjonalanlegg.
 
– Dette anlegget er i første rekke tilrettelagt for toppidrett, med tøff løypeprofil for unge rekrutter. Anlegget på Grønmo vil ha en flatere løypeprofil og være bedre tilrettelagt for bredde- og rekrutteringsaktiviteter, sier Rauntun.
 
Andre mulige aktivitetsinstallasjoner som vil ligge i tilknytning til skianlegget er blant annet BMX-park, cricketbaner, fotballbaner og parkområder til flerbruk.

Skrevet av NSSF den 09. jan 2014