Det hele åpnet i Pokljuka hvor Thekla og Lars Helge tok seier i singel miksstafett. Pokljuka skulle også starte en kjedereaksjon som ikke skulle vise seg mulig å stanse, seiersmaskinen Johannes.  I tillegg debuterte Sindre Pettersen med en knallsterk sjetteplass på sprinten der nede.

Lars Helge & Thekla

theklaLH

Neste stopp var Hochfilzen, hvor Johannes fortsatte å vinne. På jaktstarten var det en annen nordmann som skulle vise seg frem, og det var Vetle som tok en sterk tredjeplass etter fire fulle hus. Det var ikke siste gang Vetle skulle imponere denne sesongen. Herrene tok også andreplass i stafetten.

Johannes

hochfilzen

Nove Mesto skulle vise seg å bli en av de beste helgene for skiskytterlandslaget i sesongen 18/19. Johannes tok en råsterk hat-trick, i tillegg til at Marte tok dobbel. Ingrid viste seg frem på fellesstarten med en sterk sjetteplass.

Marte

novemesto

I Oberhof åpnet Marte fjerdeplasskontoen som skulle vokse utover sesongen. Johannes tok en sjelden andreplass, men var raskt tilbake på toppen senere den helgen. Stafettene endte utenfor pallen for begge lag.

Johannes

oberhof

Tyskland-turnéen fortsatte uken etter i Ruhpolding. Dobbeltseier til Bø, Stryn og Norge, med yngstebror øverst. Marte fulgte opp med en ny fjerdeplass. Herrelaget vant stafetten og jentene tok andreplassen, like bak Frankrike. Nok en gang skulle Johannes klatre øverst på pallen, i fellesstarten. Vetle var svært nære pallen. Det skulle bli en vanvittig kamp om seieren i fellesstarten for damene og i hovedrollen var Ingrid. Ingrid tapte så vidt spurten om seieren, men tok sin første pallplass.

Ingrid

ruhpolding

Turen gikk videre til Anterselva, og sprinten for damene ble ekstremt spennende med fire kvinner innenfor 4.2 sekunder. Marte kapret tredjeplassen. Igjen skulle det bli dobbeltseier for herrene, men Erlend byttet andreplassen med Tarjei. Nok en gang skulle Marte komme på fjerdeplass, den tredje for året. Selvfølgelig tok Johannes nok en seier på jaktstarten og kom på en sjelden andreplass på fellesstarten.

Erlend & Johannes

anterselva

For tredje WC-helg på rad, nå i iskalde Canmore, skulle det bli dobbeltseier, nå med Vetle bak Johannes. Det var svært nært at det ble trippelseier, men Lars Helge klarte akkurat ikke å nå opp til tredjeplassen.  For damene var det Fossum-banden, med Tiril i spissen som skulle vise seg frem på normalen. Tiril gikk helt til topps og Ingrid fulgte opp med en femteplass. Stafettresultatene gjentok seg fra Ruhpolding, med seier til herrene og andreplass til damene. Sprinten i Canmore ble avlyst grunnet kulde.

Tiril

canmore

For første gang siden 2002 og Ole Einar Bjørndalens herjinger i Salt Lake skulle vi tilbake.  Marte tok sin tredje seier for sesongen og Vetle tok sin aller første WC-seier. På jaktstarten skulle igjen Marte komme på fjerdeplass. Vetle hoppet ett trinn ned til en knallsterk andreplass. På miksstafetten tok vi en tredjeplass, selv med to strafferunder, fordelt på jentene.

Vetle

salt lake

Neste stopp var VM i Østersund, og for et VM det skulle bli.

Det åpnet med seier i miksstafetten (Marte, Tiril, Johannes og Vetle).

På sprinten for damene gjorde Ingrid et fantastisk løp og det skulle vise seg å holde til en sølvmedalje. Johannes var muligens tidenes største favoritt på sprinten, og favoritten innfridde.

På kvinnenes jaktstart hadde vi flere jenter i angrepsposisjon. Tiril leverte et svært godt løp og ble belønnet med sølvmedalje. Marte gikk opp til fjerdeplass fra 25.. Det skulle bli en vanvittig dramatikk på herrenes jaktstart, med 2xBø i hovedrollene. Johannes hadde opparbeidet seg en solid luke før siste skyting, men med tre runder åpnet det opp for de bak. Tarjei fikk en irriterende bom på det siste skuddet, etter å ha skutt feilfritt til da fra 13. plass. Johannes tok sølvet og Tarjei var millimeter unna bronsemedaljen.

På herrenes normal skulle Tarjei få sin revansje og med 19 av 20 treff tok han bronsen. Mest sannsynlig gikk han glipp av sølvet pga. snøværet som falt mot slutten ( fire tideler bak).

Miksstafett, som for første gang ble arrangert i VM, skulle bli et drama uten sidestykke. Med to sisteetapper av Marte og Johannes i ypperste verdensklassen klarte de å gå inn til gull, etter å ha ligget litt bak.

Stafettene skulle bli et eventyr, med seier både til damene (Synnøve, Ingrid, Tiril og Marte) og herrene (Lars Helge, Vetle, Tarjei og Johannes). På fellesstarten ble det dessverre ingen kakefest for de norske, men vi har forsynt oss godt med kake i løpet av VM likevel.

Fem gull, tre sølv, og én bronse ble fasit.

Medaljevinnere (minus Lars Helge som hadde reist hjem)

oppsummeringVM

Etter VM i Østersund var det duket for verdenscupavslutning  i Holmenkollen hvor Johannes allerede hadde avgjort verdenscupen sammenlagt, men jaktet den legendariske rekorden med 14. seiere i løpet av én sesong. For Marte sin del jaktet hun pallplass i verdenscupen sammenlagt. Allerede på herrenes første øvelse tangerte Johannes rekorden. På jaktstarten ble han historisk med 15 seiere, og det ble ekstra flott siden Tarjei tok andreplassen og sikret dobbeltseier. På fellesstarten skulle damenes verdenscup avgjøres og Marte lå midtveis an til å komme på pallen, men dessverre falt hun noen plasseringer og de andre klatret og havnet på fjerdeplass totalt i verdenscupen. Men en annen jente steppet opp og Tiril tok en råsterk andreplass, rett bak seieren. Johannes avsluttet en ellevill sesong med å levere et av sine sterkeste løp med 20 av 20 treff og tok sin 16. seier og hat-trick.

Johannes & Tarjei

tarjeiogjohannes

 

Norge tok begge pokalene i herre- og dameklassen i både nasjon- og stafettcupen i verdenscupen denne sesongen. I tillegg vant vi miksstafettpokalen. Johannes tronet sesongen med å vinne alle pokalene, åtte av åtte, hvor fem av de var individuelle. Til slutt er det verdt å nevne at Johannes Dale vant prisen “årets nykommer” av IBU.

Johannes med historisk fangst

johannes

 Neste stopp for utøverne er NM del 2 på Ål.

 

Skrevet av NSSF den 26. mar 2019