Den tradisjonsrike utmerkelsen har vært delt ut siden 1895. Fra og med 2011 kan den også tildeles utøvere innen skiskyting. Holmenkollmedaljen kan tildeles skiløpere som i flere år har oppnådd fremragende resultater i en eller flere av skiidrettens grener. Det kreves at løperen gjennom flere år har oppnådd topp resultater internasjonalt. Det tas spesielt  hensyn til resultater i Holmenkollrennene. I tillegg skal utøveren være en fremragende representant for sin idrett.
 
Medaljene ble utdelt av styret i Foreningen til Ski-idrettens Fremme (Skiforeningen) i forbindelse med Worldcuprennet i Holmenkollen, søndag 5. februar.
– Vi er stolte over å tildele disse flotte utøverne Holmenkollmedaljen. Det er to svært verdige mottagere, kommenterte styreleder Ole Fr. Anker-Rasch i Skiforeningen.
 
Begrunnelse for tildelingene:

Emil Hegle Svendsen

Emil Hegle Svendsen er en sterk utøver i den norske troppen, og tillitsmann i herrelaget. Han ble nominert til både årets navn  og årets mannlige utøver på Idrettsgallaen 2011.
 
Hans karriere har hittil resultert i blant annet:
Fem gull og tre sølv fra VM i skiskyting og to gull og én sølv fra OL 2010 i Vancouver. Han har 27 verdenscupseire i skiskyting hvorav fire i Holmenkollen, og han vant verdenscupen sammenlagt sesongen 2009/2010.

Magdalena Neuner, Tyskland
Magdalena Neuner er klar kandidat – i tillegg til alle hennes plasseringer i OL, VM og World Cup er hun en flott representant for idretten.Neuners sportslige prestasjoner og vinnende vesen har blant annet ført til at hun flere ganger har blitt kåret til Tysklands mest populære kvinnelige idrettsutøver. Neuner har vært på det tyske landslaget siden 2003.
 
Hennes lange karriere har blant annet resultert i:
Som den yngste utøver gjennom tidene vant hun verdenscupen i skiskyting 2007/08 sammenlagt. Hun gjentok bedriften sesongen 2009/10 . Hun har vunnet ti VM-gull  samt to gull fra OL 2010 i Vancouver. Sammen med hennes 31 individuelle enkeltseire i verdenscupen, hvorav seks i Holmenkollen, gjør dette henne til en av de mest suksessrike skiskytterne gjennom tidene.
 
I den innstillende komiteen for tildelingen sitter:
Per Bergerud, Skiforeningen (leder)
Erik Røste, Norges Skiforbund
Kari Uglem, Norges Skiforbund
Rakel Rauntun, Norges Skiskytterforbund
Erlens Slokvik, Norges Skiskytterforbund
Rolf Bårdstu, Skiforeningen (sekretær)

Skrevet av NSSF den 02. apr 2013