Herrer

Det hele begynte med kongen av jaktstart, Ole Einar Bjørndalen, som tok bronse i Osrblie i 1997 og sølv i Pokljuka i 1998.

Så skulle det gå noen år før vi klarte å vinne medaljer på jaktstarten. Det var Halvard Hanevold som tok oss inn i medaljestatistikken igjen, med sin sølv i Khanty Mansyisk i 2003. Ole Einar fulgte opp i 2004 med nok en bronse i Oberhof. 

Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves. I 2005 skulle herrene endelig lykkes med å ta gull på jaktstart og selvfølgelig var det Ole Einar i Hochfilzen, etter seieren på sprinten. Det skulle bli starten på en vanvittig utteling i jaktstart for tidenes mannlige skiskytter.

Ole Einar

ole einar jakt

I Ole Einars andre hjem, Anterselva, i 2007, skulle han gjøre akkurat det samme som han gjorde i Hochfilzen. Verdensmester i sprint og verdensmester i jaktstart. Men ikke nok med det, han ble jammen meg verdensmester i jaktstart i 2008 (Østersund) og 2009 (Pyeong Chang) også. En individuell hat-trick skiskytterverden ikke har sett maken til i VM-sammenheng. På fem år hadde Ole Einar tatt fire gull i jaktstart. Men Ole Einar var ikke alene på pallen i Pyeong Chang. Med seg hadde han Alexander Os som tok sin første og eneste individuelle medalje, bronse. 

Herrelaget er så og si alltid på pallen i jaktstart. Etter Ole Einars herjinger var det flere unggutter som også ville være med på medaljeleken.

I 2011 i Khanty Mansyisk ble det for andre gang to norske på pallen. Emil Hegle Svendsen tok sølv og Tarjei Bø fikk med seg bronse. 

Det skulle ta over 15 år før en annen enn Ole Einar tok gull på jaktstarten og det var Emil i 2013 i Nove Mesto. Som Ole Einar hadde gjort tidligere, tok Emil også gullet i sprinten. 

Emil

emil jakt

Tarjei Bø skulle doble antall bronsemedaljer i jaktstart i 2015 i Kontiolahti, fra én til to. Han fulgte dermed opp bragden på sprinten hvor han også tok bronse. Tarjei tok faktisk enda én individuell bronsemedalje i det VMet, men mer om det i de neste artiklene. 

For tredje gang i jaktstarthistorien skulle vi få to mann på pallen på hjemmebane i Holmenkollen i 2016. Ole Einar beholdt posisjonen sin fra sprinten og tok sølvmedaljen. Emil derimot, gikk seg opp fra 17. plass til bronse og var like foran en annen nordmann i mål , Johannes Thingnes Bø. 

Ole Einar og Emil

emilolekollenjakt

Johannes skulle få sin revansje året etter, i Hochfilzen 2017, hvor han gikk inn til sølv. Som mange andre før han, fikk han samme medalje i jaktstarten som på sprinten. Men 2017 skulle bli slutten på en era i VM. Ole Einar tok sin siste individuelle VM-medalje og selvfølgelig var det i jaktstart. Han endte opp på plassen bak Johannes, noe som gjorde at han tok sin tredje bronse i jaktstart, i en alder av 43 år. 

Johannes og Ole Einar

jtboleejakt

Damer

Damene har ikke tatt like mange medaljer som herrene, men når de først har tatt medalje har det oftest vært gull.

Liv Grete Skjelbreid ble den aller første norske til å ta gull på jaktstart og det skjedde i 2001 i Pokljuka, hvor hun gikk seg opp fra bronse på sprinten. Hun trengte bare tre år på å gjenta gulløpet fra 2001. Det skjedde i Oberhof 2004 hvor hun ble første norske til å bli dobbel verdensmester i jaktstart. 

Liv Grete

livgreteVMjakt

Det var en annen dame enn Liv Grete som skulle ta den første kvinnelige sølvmedaljen. Det var Linda Grubben i 2007 i Anterselva som gikk seg opp fra en 18. plass! Et vanvittig løp. Linda tok for øvrig både gull, sølv og bronse i det mesterskapet.

I 2013 skulle Norge for første gang få en kvinnelig og mannlig verdensmester i jaktstart i samme mesterskap. Emil gjorde jobben for herrene og Tora Berger ble den andre norske kvinnen til å bli verdensmester i jaktstart, etter at hun tok sølvet på sprinten.

Tora

tora jakt

Under følger totaloversikten i jaktstart i VM

jaktoversikt

Skrevet av NSSF den 04. mar 2019