Det hele startet i 1967 da Tor Svendsberget ble juniorverdensmester, og han gjentok bragden i 1968. På den tiden var det kun én individuell øvelse. Det tok ikke lang tid før Tor hevdet seg som senior, noe som førte til at han tok to sølvmedaljer i Østersund i 1970, stafett og individuelt. Svendsberget kapret medaljer i mange mesterskap på 70-tallet og endte opp med hele åtte medaljer i VM-sammenheng, hvor fem var i stafett og tre individuelle. Etter Svendsberget la børsa på hylla ble han sportskommentator og journalist. 

Det skulle ta hele 10 år før Norge fikk en ny juniorverdensmester, og mannen var Kjell Søbak. Søbak tok også seniornivået raskt og endte innenfor topp tre i sammendraget i verdenscupen to ganger tidlig på 80-tallet. I tillegg til å hevde seg bra i verdenscupen, tok Søbak sølv i stafett under OL 1984 i Sarajevo. 

På 80-tallet ble det ingen juniorverdensmestere fra Norge, men på 90-tallet begynte det å svinge skikkelig. Ann-Elen Skjelbreid ble Norges første kvinnelige juniorverdensmester i 1991. 1994 ble Skjelbreid tatt ut på elitelandslaget, og fra 1995 til 2002 tok hun hele to VM-stafettgull, tre VM-stafettsølv, én VM-stafettbronse og én individuell sølvmedalje. I tillegg fikk hun med seg to OL-medaljer i stafett. Etter karrieren begynte hun som lærer på VGS.

Norge gjentok suksessen fra 1991 og fikk en ny juniorverdensmester i Åse Idland. Idland fikk med seg VM-stafettsølv før hun la opp som 27-åring, etter at resultatene ikke gjenspeilet innsatsen hun la ned. Etter karrieren startet hun å jobbe på BI i Stavanger. 

Året var 1993, og det var første gang tidenes største mester kunne kalle seg juniorverdensmester. Mannen var Ole Einar Bjørndalen og han ble dobbel juniorverdensmester. Alle kjenner til Bjørndalens enorme dominans, og gjennom karrieren tok han hele 58 medaljer i VM og OL, hvorav 28 gullmedaljer. I tillegg er Ole Einar tidenes mannlige vinterolympier. Det er fortsatt uvisst hva Bjørndalen skal gjøre etter han la børsa på hylla i 2018. 

Fem år etter Bjørndalens triumfer var det igjen damenes tur, og Gro Marit Istad ble juniorverdensmester i 1998. I løpet av sin karriere som seniorutøver vant Istad ett individuelt VM-gull i 2005 i Hochfilzen. Etter karrieren endte Istad opp som daglig leder i Herreåsen, et skisenter på Voss. Istad er vår siste juniorverdensmester på kvinnesiden.

Året etter var det en som skulle overgå Bjørndalens prestasjoner i junior-VM. Syver Berg-Domås ble legendarisk i juniorsammenheng i 1999 og ble trippel juniorverdensmester. Dessverre ble Berg-Domås rammet av sykdom som satte i kroppen i lang tid. Det førte til at han la opp i ung alder, valgte en karriere innen økonomi og begynte som rådgiver i Skatteetaten.

Etter 90-tallets herjinger fikk vi én juniorverdensmester på 200X-tallet. Det var ingen hvem som helst som ble junioverdensmester i 2005, det var Emil Hegle Svendsen, og han ble dobbel junioverdensmester. Svendsen har også hatt en legendarisk karriere som senior, og er én av tidenes norske vinterutøvere, med hele tolv gull og seks sølv i VM. I OL har Svendsen også levert, med hele fire gull, tre sølv og én bronse. Svendsen la opp i 2018, og det er ennå uvisst hva den nybakte pappaen skal gjøre etter endt karriere. 

Fra 2013 til i dag har de mannlige utøverne dominert i junior-VM. Første mann ut i 201X var Johannes Thingnes Bø. Han ble juniorverdensmester i 2013, og er per i dag verdens beste skiskytter. Thingnes Bø tok fort nivået i seniorklassen, og har rasket med seg medaljer siden 2015. Før Østersund har Thingnes Bø tre OL-medaljer, ett gull og to sølv. Fra VM har han tre gull, fire sølv og to bronse. Det stopper neppe der. 

I 2014 var det Tore Leren som ble juniorverdensmester. Leren går i dag på Team Mesterbakeren og har gjennom årene seire og pallplasser i NorgesCup og topp 20 plasseringer i IBU. Han satser fortsatt knallhardt.

2017,2018 og 2019 ble det hat-trick. Sindre Pettersen åpnet målkontoen og ble juniorverdensmester i 2017. Pettersen er nå en del av landslaget utvikling senior og har i tillegg tatt sine første WC-poeng. Vi har mye å se frem til.

Sverre Dahlen Aspenes økte gullstatistikken til Norge i 2018 og ble juniorverdensmester. Han er lagkamerat med Pettersen i utvikling senior og er inne i sin første seniorsesong. Vi er spent på hva Aspenes kan levere i årene fremover. 

I Osrblie, i 2019, skulle Vebjørn Sørum gjenta legendenes bragder. Sørum ble dobbel juniorverdensmester og skriver seg inn i historiebøkene, sammen med Emil Hegle Svendsen og Ole Einar Bjørndalen. Sørum er på landslaget utvikling under 23 per dags dato, og det blir interessant å se hva den doble juniorverdensmesteren vil få til som skiskytter.

 Juniorverdensmestere-Excel

Senere i uken vil vi presentere ungdomsverdensmestere fra Norge.

Takk til Ole Kristian Stoltenberg fra NRK som har hjulpet oss med navn og årstall !

Skrevet av NSSF den 06. feb 2019