Miksstafetten i 2006, i Pokljuka, var preget av fryktelige vanskelige forhold og det ble mange bom på utøvere fra alle land. For Norge gikk Linda Tjørhom, Halvard Hanevold, Tora Berger og Ole Einar Bjørndalen. Linda gjorde en vanvittig etappe og brukte kun to ekstraskudd. Halvard  ble ikke det eneste offeret for uværet og pådro seg én strafferunde. Dessverre fikk Tora det enda tøffere og fikk to runder. Ole Einar brukte fire ekstraskudd og sikret sølvet til Norge. Det var ekstremt store avstander mellom lagene og det var Russland som vant.

I 2007 skulle vi til nydelige Anterselva. Tora, Jori Mørkve, Emil Hegle Svendsen og Frode Andresen var Norges utsendte utøvere. Det var en svært jevn kamp hele veien og det var få bom på alle de norske før siste etappe. Norge kjempet om gullet, men Frode fikk det for tøft på standplass med seks ekstraskudd totalt. Det endte med bronse.

I årets VM-by (Østersund) i 2008 ble det ingen medalje og det ble også null fangst i 2009 i Pyeong Chang.

Vi skulle tilbake til jomfrubyen i 2010, Khanty Mansiysk. Norge skulle revansjere medaljetapet fra 2005 og sendte ut Ann Kristin Flatland, Tora, Emil og Ole Einar. Det ble levert godt på standplass og vi brukte kun seks ekstraskudd. Problemet var at Tyskland var overlegne i sporet. Sølvet ble sikret foran Sverige.

I 2011 skulle vi igjen tilbake til Khanty Mansiysk. Alle gode ting er tre og det gjaldt også i dette tilfellet. Tora gjorde sakene sine svært godt og skjøt 10 av 10. Tyskland, med Neuner, tok igjen Ann Kristin og Ole Einar holdt samme differanse opp til Tyskland på sin etappe. Det var på siste etappe det virkelig skulle løsne og Tarjei Bø gjorde en av de råeste siste etappene Norge har sett og knuste Tyskland. Det første gullet til Norge i miks.

Gullaget

khantymiks

Da Norge først hadde knekt gullkoden skulle det vise seg å bli mer moro i VMene fremover.

Ruhpolding 2012 skulle vi gjenta bragden fra 2011 og igjen var det Tora som gikk først ut og smalt ned 10 av 10 blinker. Synnøve Solemdal fulgte etter med noen flere ekstraskudd, men vi var på skuddhold. Så skulle noe helt merkelig skje. Ole Einar skjøt stående og skuddet ble ikke registrert, selv om det var et treff. Det ble noen bom utover den feilen og Ole Einar ble sendt rundt i strafferunde og man visste ikke hva slags følger dette ville få for Norge. Emil gjorde sakene sine meget godt, men klarte ikke ta igjen Slovenia. Men på grunn av feilen som rammet Ole Einar, fikk Norge fratrukket 28 sekunder og ble tilkjent seieren.

 Gullag toRuhpoldingmiks

 

2013 ble det hat-trick og for tredje miksstafett på rad skjøt Tora 10 av 10 treff, nå i Nove Mesto. Igjen skulle Synnøve få stafettpinnen fra Tora og brukte kun to ekstraskudd. Tarjei var tilbake på mikslaget etter triumfen i 2011 og leverte sakene sine godt. Emil ble satt på ankeretappen med en jagende Martin Fourcade like bak. Franskmannen klarte aldri å tukte Emil og cruiset inn til det tredje gullet på rad i miksstafett for Norge. Det er det siste gullet vi har tatt. I tillegg gjorde dette gullet at Tora Berger troner øverst på medaljestatistikken i miksstafett i Norge med tre gull.

Gullag tre

novemesto miks

 

Konthiolahti var stedet hvor miksstafetten ble holdt i 2015. For første gang i miksstafettsammenheng  var det to Bø-brødre på start, sammen med Fanny Horn Birkeland og Tiril Eckhoff. Det var med andre ord tre debutanter ved siden av Tarjei på start. Fanny gjorde som Tora har gjort i alle år og klinte til med 10 av 10 treff. Tiril ble sendt ut og skjøt 5 av 5 på ligg, men fikk dessverre én strafferunde på stående.  Johannes og Tarjei leverte knallbra løp og skjøt også 10 av 10, noe som til slutt endte med bronse.

 

Så var det hjemmebane i 2016, Holmenkollen. Marte Olsbu fikk æren av å gå ut først og brukte kun ett ekstraskudd. Tiril måtte nøye seg med noen flere ekstraskudd før hun sendte ut Johannes. Det ble ett ekstraskudd på hver skyting for yngstemann Bø, men vi var definitvt med i medaljekampen før Tarjei skulle gå ankeretappen. De tre ekstraskuddene Tarjei fikk på liggende gjorde at det ble vanskelig å kapre gullet på hjemmebane, med mindre Frankrike og Tyskland gjorde noen feil. Men Tarjei ga ikke opp og klinte til med fem av fem treff på stående og jaget på siste runden. Dessverre ble det litt for langt opp til gullet (14 sekunder) og sølvet (10 sekunder). Det ble en bronse til det norske laget på hjemmebane og er den siste VM-medaljen Norge har tatt i miksstafett, siden det ikke ble medalje i Hochfilzen 2017.

Bronse Kollen

kollen2016miks

 

Medaljeoversikt norske utøvere

miksstafettoversikt

Skrevet av NSSF den 01. mar 2019