Sesongens store høydepunkt er over og for noen uker det ble. Våre skiskyttere reiste hjem med totalt 14 medaljer og man kan trygt si at våre utøvere gjorde jobben. Etter endt mesterskap var det ingen tvil om at Marte Olsbu Røiseland ble vår OL-dronning og hun ble belønnet med jobben som flaggbærer under avslutningsseremonien.

Da miksstafetten gikk av stabelen den første dagen av lekene, fikk vi en smakebit på hva vi hadde i vente og det var nok en avgjørende faktor for hvordan utøverne våre gikk inn i de neste konkurransene. Sånn sett kan man si at denne øvelsen la lista for resten av mesterskapet.

OL-dronning

Det er få som har reist til Beijing med så mye forventningspress som Marte Olsbu Røiseland. Med en forrykende sesong så langt, måtte hun finne seg i å ha favorittstempelet i alle øvelser. Selv om normaldistansen ikke nødvendigvis var der Marte hadde de beste kortene, innfrir hun med bronsemedalje og sto etter to øvelser igjen med to medaljer. Allikevel var det enda større da Marte tok sitt første individuelle OL-gull noen dager senere under sprinten. Og om man ikke var overbevist om hvem som er den beste kvinnelige skiskytteren i verden per dags dato, ble all tvil blitt lagt til side etter jaktstarten hvor Marte fulgte opp med nok et gull. Marte avsluttet mesterskapet med bronsemedalje på fellesstarten. Det kunne knapt blitt bedre.

Marte Olsbu Røiseland med sine medaljer under vinter-OL i Beijing 2022. Foto: Heiko Junge / NTB

Snuoperasjon for Johannes
Før sesongen ville Johannes Thingnes Bø vært en soleklar favoritt under OL i Beiijing, men denne sesongen har vist seg å bli av den mer utfordrende sorten. Derfor var det knyttet mye spenning til hans prestasjoner, og da spesielt på skytingen. Vi fikk gode svar allerede under første øvelse da Johannes var sentral i å sikre gullet, med en tydelig god langrennsform. Denne formen viste han flere ganger under mesterskapet og det endte med bronse på normaldistansen, gull på sprinten og et svært gledelig gull på stafetten.

Johannes Thingnes Bø (t.v.) og Tarjei Bø tar en selfie med sine OL-medaljer, seks gull, en sølv og en bronse, etter medaljeseremonien på Medal Plaza under vinter-OL i Beijing 2022. Foto: Heiko Junge / NTB

En enorm laginnsats

Det var ikke bare Marte og Johannes som viste form under lekene i Beijing. Tiril Eckhoff viste at hun alltid er å regne med i OL, med medalje i tre OL på rad. I tillegg til gullet på miksstaffetten sikret Tiril bronse på jaktstarten og sølv på fellesstarten. Ingrid Landmark Tandrevold leverte strålende prestasjoner og var høyt oppe på flere distanser. Det så lenge ut til at hun ville sikre en medalje under jaktstarten, men høyden skapte problemer for Ingrid og det ble dramatiske minutter i målområdet. Etter en grundig vurdering av det medisinske apparatet ble det bestemt at Ingrid ikke fikk gå flere renn i Kina.

Tarjei Bø og Vetle Sjåstad Christiansen gikk begge inn til individuelle medaljer under lekene. Vetle med flere OL foran seg og Tarjei som har uttalt at dette sannsynligvis er hans siste.

Tarjei tok med seg bronse fra sprinten, hvor han sto på pallen sammen med lillebror. En stor dag for familien Bø. I tillegg viste han styrke da han gikk seg opp til sølv på jaktstarten.

Vetle viste under siste øvelse at han blir å regne med i tiden fremover. Med et ellevilt renn sikret han bronsemedaljen på fellesstarten. Et spesielt øyeblikk og en drøm som gikk i oppfyllelse. Vi håper dette gir motivasjon inn mot det som kommer senere!

Fra v. Sturla Holm Lægreid, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Bø, Marte Olsbu Røiseland, Vetle Sjåstad Christiansen og Tarjei Bø med alle medaljene de har tatt under vinter-OL i Beijing 2022. Foto: Heiko Junge / NTB

Vi hadde store forventninger til begge stafettlagene, men vi visste det ville bli tøft med vindforholdene og at «stafett er stafett». Jentene endte på en 4.plass og selv om det ikke ble medalje, var det gledelig å se at våre OL-debutanter gjorde en god figur. Gull ble det på gutta, som ga oss en usedvanlig spennende opplevelse. Vetle var iskald og sikret Norge gullet med taktisk skigåing og god skyting på sin sisteetappe. Dermed fikk Vetle og Sturla Holm Lægreid ta steget opp på det øverste trinnet sammen med Tarjei og Johannes.

En viktig takk

Det har vært en glede å følge våre utøvere gjennom mesterskapet, men det må rettes en takk til de utøverne som var med som reserver. Sivert Guttorm Bakken og Filip Fjeld Andersen var det vi kaller superreserver og viste hvilken lagmoral de har. De støttet de utøverne som gikk og de hjalp til med å legge til rette for gode prestasjoner.

En stor takk til et fantastisk støtteapparat som gjorde at skiene var gode gjennom hele perioden og ikke minst til alle som har bidratt til at vi i det hele tatt kunne reise. Det har vært en krevende jobb å legge til rette for gode prestasjoner, men vårt lag har vist at de er i verdensklasse også her.

Nå venter det flere renn og høydepunkt. Det skal blant annet kjempes om en verdenscup sammenlagt!

Skrevet av Kristian Vårvik den 24. feb 2022