Den samme ammunisjonen passer nødvendigvis ikke alle, sier skytetrener Geir Ole Steinslett til bladet SKIsport. Han mener også at det er liten tvil om at det er den fysiske formen og det å treffe blinkene som avgjør de fleste skiskytterrenn. Men ammunisjonen spiller en medvirkende rolle.

Det er forskjell på ammunisjon som avfyres i skiskyting, i konkurranser brukes en dyrere i type enn til trening. Prisen kan være med på å avgjøre hvor god den er, men det er ikke så mange merker å velge mellom. Det er dessuten forskjeller fra våpen til våpen.

Therese om å være forbilde
Therese Johaug forteller i SKIsports julenummer om det å være forbilde. Oppmerksomheten og populariteten til den sprudlende bondejenta fra Dalsbygda er stadig økende, nesten som i samme takt hun har i langrennssporet. Hun åpnet sesongen med å slå sitt eget forbilde, Marit Bjørgen. Verdensmesteren Therese er et naturlig forbilde for mange og gleder seg til Tour de Ski og VM senere i vinter.

– Bjørgen er fremdeles et av mine største forbilder, og det er en uvirkelig følelse at tusenvis av nordmenn ser opp til meg på samme måte som jeg ser opp til Marit, sier hun i intervjuet.

– Jeg er den jeg er og prøver ikke å være noen andre, sier hun selv og mener hun har føttene godt plantet på jorda. Hun var ikke noen barnestjerne, men satte seg små mål som gjorde at hun nå leker med de aller største målene.

Gå fortere med riktig klassisk teknikk
Hvordan skal du få best mulig ut av skirennet, hvis vi ser bort fra smøringen og skiene? Jo, grunnteknikken. I SKIsports desemberutgave kan du lese om grunnprinsippene for effektiv diagonal skigåing. Mestrer du teknikken, kan du forbedre deg ganske mange minutter på et turrenn, og mange sekunder på et kort renn.

Det er Øyvind Sandbakk som beskriver hvordan det best kan gjøres, men man må først forstå de fysiske lovene. Det betyr bl. a. at kreftene mot ski og staver skal virke i fartsretningen. Artikkelen er spekket med hvordan du skal utføre teknikken. Alle har godt av en gang i mellom å gå tilbake til grunnleggende betingelser for utførelse av teknikk, “back to basic», for så å bygge opp den riktige teknikken. Slik er det også i klassisk langrenn.

Ta en hviledag eller skitur – dropp et skirenn
Skal du gå skirenn eller trene i stedet for i helgen? For løpere i aldersbestemte klasser er det viktig å bli trygg på skien, og desember er måneden som blir brukt til det. Etter nyttår går det slag i slag for alle. Treningstipsene i SKIsport nå oppfordrer deg til ikke å glemme skiturene, ja selv etter et kort renn. Treningsperioden til over nyttår er viktig. Selv om det er viktige renn senere i sesongen, ikke vær redd for å ta en hvilehelg – eller en god lang skitur i moderat fart.

Ta deg også tid til å se på noen av verdenscuprennene på TV, har du opptake, sett den i gang så du kan se bildene senere også. Studer hvordan verdens beste løpere går, kanskje du kan lære noe?

Faste spalter:
Mitt skisted: Tom Stiansen
Skitreffet: Brit Baldishol
Jaktstarten: Nils Marius Otterstad
Godt for deg – helsetips
Utstyrstips
Dette trenger du for å smøre gode ski 

SKIsport kan du abonnere på her

 

Skrevet av NSSF den 31. jan 2013