
v/Tore Bøygard (president) og Rakel Rauntun (generalsekretær)
Norges Skiskytterforbund
Denne uken ble søknaden om statsgaranti for de olympiske og paralympiske vinterleker i 2022 overlevert kulturminister Hadia Tajik. Mens plasseringen av alle andre idrettsanlegg er bestemt, gjenstår det å se hvor skiskytterne skal kjempe om olympiske gullmedaljer. Skiskytterforbundet har ett krav; at areaen legges på Oslo Øst.
Ikke først og fremst fordi vi tror dette gir en ekstra dimensjon for lekene i 2022, men fordi vi er mest opptatt av aktiviteten i anlegget før OL og ikke minst i årtier etter at ilden er slukket.
Nå vil sikkert mange stusse over at ikke Holmenkollen benyttes. Selvsagt skulle vi gjerne hatt våre konkurranser på nasjonalarenaen, som i årene frem til Skiskytter-VM i 2016 skal gjennom en oppgradering. Dessuten har det vært nevnt at Oslo umulig kan trenge to skiskytteranlegg med internasjonal standard.
I både langrenn og skiskyting er det så mange øvelser i et OL at samme arena ikke kan brukes av begge idretter. På grunn av hoppbakkene er det mest hensiktsmessig å samle langrenn, hopp og kombinert i Holmenkollen. Skiskytterarenaen vil bli hovedarena for Paralympics rett etter OL, men skal deretter rigges ned og ikke konkurrere med Holmenkollen om statusen som nasjonalanlegg. VM og verdenscup skal fortsatt gå der. I stedet får vi en arena for trening og konkurranser på lokalt og nasjonalt nivå for skiskyting, langrenn og andre vinteridretter.
Sommerstid ser vi for oss asfalterte løyper, noe hovedstaden virkelig trenger da det for et stadig voksende antall rulleskiløpere er blitt risikosport å bevege seg i trafikken. Vi registrerer også med begeistring at det snakkes om å skape en idrettspark for flere idretter der OL-skiskyting skal foregå i 2022.
De siste månedene har flere plasseringer for anlegget vært nevnt. Vårt forbund er derfor svært fornøyd med at det nå er konkludert med at Oslo Øst får anlegget. Vi har tiltro til at Oslo Kommune og Idretten i fellesskap finner den beste løsningen som kan være med å bidra til å dekke et stort anleggsbehov i Oslo.
I dag er kapasiteten sprengt på skiskytteranlegg i området, og vi har ventelister på opptil to-tre år med barn og unge som vil være med. Det er ingen skiskytteranlegg i aksen fra Holmenkollen og østover, noe som fører til at klubber i Oslo må reise til Fetsund for å trene. Det vil OL-arenaen gjøre noe med.
Når vi stiller oss sammen med Oslo og Akershus skiskytterkrets og ber om at Oslo Øst prioriteres, skyldes det at vi også ser potensial for vekst her. Nytt anlegg vil føre til etableringen av nye klubber og potensielle arrangører av nasjonale konkurranser.
For vår del handler OL i 2022 ikke bare om et nytt anlegg øst i Oslo. Vi ser blant annet for oss at lekene i 2022 kan føre til en
videreutvikling av toppidrettssatsingen i form av et Campus Sognsvann der Olympiatoppen sammen med Idrettshøgskolen ønsker å etablere et nasjonalt senter for idrettsforskning og toppidrett. Senteret vil også ha relevans for prestasjonsutvikling på andre samfunnsområder. Videre vil et OL kunne være en nyttig stimulans for frivillighet og kompetanseutvikling. Mange tusen nordmenn
vil samle seg nyttig lærdom og erfaring de tar med seg videre.
Leserinnlegget var publisert i kortform i Aftenposten 2.juli.