Fredag 29. Mars Normalprogram

Til og med sesongen 2000/2001 ble Kongepokalen utdelt på normalprogrammet. Etter det har det vært god variasjon i når Kongepokalen har blitt utdelt, men i 2019 var Kongepokalen igjen tilbake til urdistansen.

Kvinner

Det skulle vise seg å bli en svært krevende normaldistanse på grunn av ekstreme vindkast og vindkastene økte utover løpet. Det ble derfor ekstreme tidsforskjeller og resultatlistene varierte mye fra skyting til skyting.

Hilde Fenne, som la opp i fjor, var best i Ål og tok sin første Kongepokal, selv med seks tilleggsminutter. Tonje Marie Skjeldstadås fulgte opp på sølvplass med fem tilleggsminutter og tok sin første individuelle NM-medalje, 37 sekunder bak Hilde. Bronsen gikk til Juni Arnekleiv som også tok sin første individuelle NM-medalje, også hun hadde fem tilleggsminutter. Juni endte 2 minutter og 21 sekunder bak Hilde.

 Tonje Marie Skjelstadås, Hilde Fenne & Juni Arnekleivpallen normal damer

Foto: Torbjørn Gunhildgard / NM-Arrangøren 

Menn

De ekstreme vindkastene forsvant fra Ål og det var en mye roligere og jevn vind som traff stadion da herrene skulle ut å kjempe om Kongepokalen.

Kongepokalen endte opp hos en som ikke har vunnet Kongepokalen før, Sindre Pettersen på utviklingslandslag senior. Sindre skjøt på seg to tilleggsminutter og gikk svært raskt i sporet. Tarjei Bø fikk like mange tilleggsminutter og endte 31 sekunder bak Sindre på sølvplass. Erlend Øvereng Bjøntegaard endte opp med tre tilleggsminutter og karret til seg bronsen, 1 minutt og 17 sekunder bak.

 Tarjei Bø, Sindre Pettersen & Erlend Bjøntegaardpallen normal herrer

Foto: Torbjørn Gunhildgard / NM-Arrangøren 

Lørdag 30. Mars Jaktstart

På bakgrunn av at jaktstarten baserte seg på normalprogrammet, valgte juryen å dele tidsdifferansen på fire. Det var også første gang at man har tatt utgangspunkt i normalprogrammet i en NM-jaktstart.

Kvinner

Landslagsutøverne var i angrepsposisjon etter at de ble satt ut av vinden på normalen. Gullkampen stod mellom Thekla Brun-Lie og Karoline Knotten mot slutten av løpet. Thekla hadde 11 sekunder å hente inn på Karoline etter siste skyting for å ta gullet. Karoline klarte ikke holde Thekla bak seg og dermed gikk gullet til Thekla og sølvet til Karoline. Tiril Eckhoff gikk seg opp til bronse. Obs. Bronsevinneren fra normal, Juni Arnekleiv, og andre juniorer gikk ikke jaktstarten fordi de gikk fellesstart i NC.

Karoline Knotten, Thekla Brun-Lie & Tiril Eckhoff

Pallen jakt damer

Menn

Tarjei gjorde svært få feil på jaktstarten og ledet fra etter første skyting og helt inn til mål og sikret seg nok en NM-tittel. Lars Helge Birkeland gjorde også få feil, noe som gjorde at han tok sølvet bak Tarjei. Det skilte bare 11 sekunder ut fra fjerde skyting, men Tarjei hadde god kontroll på sisterunden. Kampen om  bronsen skulle bli svært spennende. Ut fra fjerde skyting var det fire mann som kjempet om den. Sindre, Erlend Bjøntegaard og Henrik L’abée-Lund gikk ut samtidig, 10 sekunder jaget Johannes Thingnes Bø. Johannes tok igjen de andre raskt og på oppløpet viste han seg å være sterkest med å spurtslå Erlend.

Lars Helge Birkeland, Tarjei Bø & Johannes Thingnes Bø

Pallen jakt herrer

Søndag 31. Mars Stafett

Kvinner

Forhåndsfavorittene var Oslo og Akershus, med Thekla, Ingrid Tandrevold og Tiril. Det ble en overlegen seier til jentene fra Oslo og Akershus. Sølvet gikk til Sør-Trøndelag som bestod av Kristin Våga Fløttum, Marthe Lien Johnsen og Jenny Enodd. Nord-Østerdal kapret bronsen med Mari Sverdrup, Eline Grue og Kristina Skjevdal. Det var hele fire lag innenfor 30 sekunder bak bronsen.

Sør-Trøndelag, Oslo og Akershus & Nord-Østerdal

 stafett kvinner

Menn

Det var herrene fra Sogn og Fjordane som gjorde det best. Ole Martin Erdal, Håvard Bogetveit, Tarjei og Johannes ble NM-stafettvinnere. Like bak jaget Oppland med Harald Øygard, Emil Nyeng, Vebjørn Sørum og Sivert Bakken. Oslo og Akershus var uten tvil en pallfavoritt, men det var andrelaget som skulle snyte førstelaget for bronsen. Oslo og Akershus 2 bestod av Sturla Holm Lægreid, Jørgen Brendengen Krogsæter, Truls Fjellheim Jorde og Endre Strømsheim.

Oppland, Sogn og Fjordane & Oslo og Akershus 2

stafett herrer

I morgen vil det ble lagt ut artikkel om avslutningen i Norges Cupen. 

For mer info om NM kan du trykke her

Skrevet av NSSF den 01. apr 2019