Trenerseminaret arrangeres i samarbeid med Sunn Jenteidretts fire eierforbund, hvor Norges skiskytterforbund er et av dem. De andre som er med på laget er Friidrettsforbundet, Orienteringsforbundet og Skiforbundet. Seminaret er etter hvert blitt en årlig tradisjon, og det fjerde i rekka fant sted på Thon Hotel Oslo Airport sist torsdag og fredag. 40 trenere fra klubber, kretser og toppidrettsgymnas hadde i år tatt turen, hvor de fikk faglig påfyll om et variert spekter av temaer som er viktige i treningen av unge idrettsutøvere.

Dag 1 startet med en statusoppdatering fra Sunn Jenteidrett ved prosjektleder Anita Rapp-Ødegaard, før Espen Tønnessen, fagsjef for utholdenhet ved Olympiatoppen, foreleste om hvordan vi kan optimalisere reisen fra talentfulle ungdommer til suksessrike seniorutøvere. Han belyste kjønnsforskjeller i modning, utvikling og prestasjon, og hvorfor gutter og jenter bør trenes forskjellig. Tora Berger, Sunn Jenteidrett ambassadør og tidligere skiskytter, fortalte deretter om sin egen erfaring og reise fra ung jente til Olympisk mester. Dagsprogrammet ble avsluttet med en morsom hinderbaneøkt med militær femkjemper Trond Vognild, og felles middag.

SJtrenerseminar2.jpgTora Berger delte egne erfaringer fra sitt liv som toppidrettsutøver

Dag 2 startet friskt med løpetur kl. 07.00 for de som ville, ledet av Friidrettsforbundets Veslemøy Sjöqvist. Fritz Aanes ga oss den første av to sterke utøverhistorier denne dagen. Som 22-årig bryterkomet fikk Aanes brått snudd livet på hodet i Sydney OL i 2000, da han ble dopingtatt etter sin fjerdeplass. Et forurenset kosttilskudd ødela karrieren og ga ham dopingstempelet som han aldri blir kvitt. Marthe Katrine Myhre fortalte oss senere på dagen om sin erfaring med spiseforstyrrelse, og hvordan denne ødela hele ungdomstida og langrennskarrieren, og var nær å ta hennes liv. Med riktig hjelp klarte hun imidlertid å kjempe seg tilbake til det normale livet som frisk og skadefri. I sommer ble hun norgesmester i marathon.

Sunn Jenteidretts Marianne Strand-Udnæseth fortalte om kostholdsanbefalinger for unge idrettsutøvere og konsekvenser ved for lavt næringsinntak, og fasiliterte gode gruppediskusjoner om ulike temaer knyttet til spiseforstyrrelser i idretten.

Vi takker foredragsholdere og deltakere for å bidra til gode diskusjoner og spennende dager.

SJ trenerseminar 1.jpgDeltakerne fikk prøve seg seg på hinderløype

 

Skrevet av NSSF den 27. okt 2015