Utvikling er nøkkelen til suksess
Mye av nøkkelen til suksess for skiskyting har vært utviklingen av konkurranseprogrammet. Idretten ble stadig mer oppmerksom på det kresne publikummet, som krevde tette dueller, dramatikk og underholdning. Samtidig var det viktig at konkurransene skulle være enkle å følge. Etter at jaktstart og fellesstart ble tatt inn på konkurranseprogrammet, økte underholdningsverdien betraktelig. Også i Norge har idretten stadig toppet en rekke meningsmåling hva gjelder popularitet. Og seertallene til NRK taler for seg selv. 

Norge pådriver for nyvinning
Norges Skiskytterforbund, og IBU m/Anders Besseberg i spissen har hatt en tradisjon for være pådrivere for nyvinning innen idretten både hva gjelder utstyr, teknikk og øvelser. Kanskje ikke så typisk norsk, når man ser tilbake på nordmenns avventende holdning til både V-stil og skøyteteknikk for å nevne noe. I tillegg har media også vært involvert i utviklingsprosessene, hvilket har kvalitetssikret konkurransene som TV-vennlige produkter.

Tiden moden for ny øvelse
Dagens konkurranseprogram fungerer fint og det er ikke noe hastverk med å foreta endringer. Tålmodighet og grundig testing har vært mye av styrken til IBU, og slik har de sikret seg veloverveide konsepter som har hatt stor grad av suksessoppnåelse. Samtidig ser man nå at det med fordel kan komme inn en ny øvelse som er med på å la flere nasjoner kjempe i toppen.

Går av stabelen søndag kl. 10:00
Det blir spennende å få lov å være vertskap for den store generalprøven, når single mix stafett går av stabelen søndag 23.mars kl. 10.00, kun noen timer før skiskytternes siste World Cup renn for sesongen, nemlig fellesstarten. Single mix stafetten er allerede besluttet som en del av konkurranseprogrammet til Ungdoms-OL på Lillehammer i 2016, og det er også godt mulig vi ser samme konkurranse på programmet til skiskytter-VM i Oslo i 2016.

Dette er single mix stafett:

  • Lag: 1 kvinne + 1 mann
  • Start: Fellesstart med 30 lag (totalt 60 utøvere)
  • Rekkefølge: Kvinne – mann – kvinne – mann
  • Distanse:1,5km kvinne + 1,5km menn (1,5km + 1,5km + 0,1km til veksling)
  • Skyting: Runde 1 – LIGG – runde 2 – STÅENDE – veksling. Det er 5 skudd i magasinet pr serie, ingen ekstraskudd. Hver utøver gjennomfører 2 liggende og 2 stående skytinger, totalt 8 skytinger.
  • Hver bom: strafferunde på 50 m
  • Målgang: Rett etter siste skyting (og ev. strafferunde) direkte til mål
Skrevet av NSSF den 06. mar 2014