Den internasjonale olympiske komité (IOC) har plukket ut 15 tidligere idrettshelger for å være mentorer for de 1100 deltakerne som skal delta på lekene på Lillehammer.

Rollen som såkalt «Athlete Role Model» er en viktig funksjon under Ungdoms-OL. Arbeidet går ut på å være tilstede for utøverne både i OL-landsbyen og ute på de forskjellige arenaene. Her skal mentorene komme med råd og innspill, og på den måten dele sine egne tanker og erfaringer fra en lang idrettskarriere med ungdommen.

Rollemodellene blir også en viktig del av utdanningsprogrammet under lekene på Lillehammer. Her skal de aktive lære om alt fra de olympiske verdiene til kosthold og skadeforebygging. Enkelt fortalt kan man si at rollemodellene skal inspirere ungdommen til å bli så gode de kan – både på og utenfor idrettsbanen.

– Det er jo en ære å bli spurt om dette. Jeg har lært av mine feil i toppidretten og har masse erfaring jeg håper kan komme de yngre til gode i vinter. Også har jeg jo tid til å være med på dette nå som jeg ikke er aktiv selv lenger. Dessuten blir det veldig spennende å følge konkurransene og ikke minst opplegget rundt mesterskapet på Lillehammer, sier den dobbelte OL-mesteren fra Lesja.

I tillegg til Sagen og Berger inneholder IOC’s liste over rollemodellene til Lillehammer 2016 mange store idrettsnavn.
Her er noen av dem:
I kombinert er det OL-mester Felix Gottwald fra Østerrike som har fått oppdraget. I alpint er det regjerende OL-mester i utfor for kvinner, Dominique Gisin fra Sveits. I langrenn er det stafettmester fra 2002, tyske Claudia Nystad. I freestyle er det amerikanske Hannah Kearney, OL-vinner i Vancouver. På skøyter er det canadiske Christine Nesbitt, også hun mester fra 2010, mens det i snowboard er den amerikanske OL-vinneren fra Salt Lake City, Ross Powers, som skal være rollemodell for ungdommen.

Skrevet av NSSF den 13. aug 2015