Ungdomverdensmestere

I forrige artikkel tok vi for oss juniorverdensmesterne, nå skal vi dykke litt i den yngre klassen, ungdom. Klassen ungdom kom senere på banen, og det er derfor fra 2000-tallet vi har ungdomverdensmestere. Selv om ungdomklassen ikke har eksistert lenge, betyr det ikke at Norge har få utøvere som har blitt verdensmestere som ungdommer. Hele seks kvinnelige og åtte mannlige utøvere har blitt nettopp dette. 

Det var en jente som ble den første ungdomverdensmesteren, Kaja Eckhoff i 2002. Eckhoff klarte aldri helt slå gjennom som senior, men har en svært imponerende CV utenfor idretten. Master i økonomi fra UIO og en karriere som rådgiver i Forsvarsdepartementet. Som du kanskje har gjettet, er hun søster til to andre kjente innenfor skiskyttermiljøet, Tiril og Stian. 

Den første gutten som ble ungdomverdensmester var Emil Hegle Svendsen i 2004, og det skulle komme flere ungdomsverdensmestere i årene etterpå. Svendsen er en av svært få til å bli både ungdom- og juniorverdensmester. Svendsen har også hatt en legendarisk karriere som senior, og er én av tidenes norske vinterutøvere, med hele tolv gull og seks sølv i VM. I OL har Svendsen også levert, med hele fire gull, tre sølv og én bronse. Svendsen la opp i 2018, og det er ennå uvisst hva den nybakte pappaen skal gjøre etter endt karriere. 

Anders Bratli ble den første norske til å bli dobbel ungdomverdensmester i 2005, og overgikk Emil Hegle Svendsens prestasjoner i 2004. Bratli klarte aldri å ta det store steget ut i verden som senior, men har en sammenlagtseier i NorgesCup. Om Bratli ikke tok steget ut i verden som utøver, har han definitivt tatt steget ut i verden som trener, både i Kina, og nå for det tsjekkiske landslaget, sammen med Egil Gjelland.

2006 skulle bli et historisk år. Ikke bare hadde Norge fått en ungdomverdensmester tre år på rad, men fikk vi to ulike ungdomverdensmestere. Arild Askestad ble dobbel ungdomverdensmester og Tarjei Bø ble ungdomverdensmester. Heller ikke Askestad klarte å ta seniornivå på samme måte som han tok de yngre årene. Han la opp i forholdsvis ung alder, men har, som Bratli, store ambisjoner når det kommer til en trenerkarriere, og skal nå trene kinesere i Meråker.

Som jeg skrev tidligere, var det ikke bare Askestad som ble ungdomverdensmester i 2006, det ble også Tarjei Bø. Bø leverte hinsides prestasjoner i starten av sin karriere, og er en av de yngste som har vunnet verdenscupen sammenlagt. Det gjorde han i 2011. I tillegg til det, har han åtte VM-gull, hvor to er individuelle og seks i stafett. I OL har han tatt både gull og sølv i stafett. Utover gullmedaljene i VM har han også åtte andre VM-medaljer, hvor én sølv og syv bronse. Bø har fortsatt muligheter til å kapre flere medaljer.

Da undertegnede var russ ble en annen gutt ungdomverdensmester, det var Bevern Ils egen Erlend Bjøntegaard i 2009. Tre år senere debuterte Bjøntegaard i verdenscupen i årets VM-by, Østersund. Bjøntegaard har vært tre ganger på pallen i verdenscupen, senest i Anterselva i årets sesong.

I 2011 slo jentene tilbake og elitelandslagets Thekla Brun-Lie ble ungdomverdensmester. Brun-Lie har kjempet med nebb og klør for å stabilisere seg på seniornivå, og karrierens høydepunkt kom i Pokljuka i 2018 da hun vant single mixed relay, sammen med Lars Helge Birkeland.

Året etter skulle bli et historisk år. Det var først gang vi fikk ungdomverdensmester for jenter og gutter. Jenta var Hilde Fenne og gutten var Johannes Thingnes Bø, som i senere tid ble den andre etter Emil Hegle Svendsen til å bli både ungdom- og juniorverdensmester. Fenne fikk et raskt møte med seniornivå, men ble verdensmester i stafett i 2013 i Nové Město og var i tillegg yngste deltaker som noensinne hadde deltatt i en VM-stafett. Etter det ble det litt tråere, og Fenne la opp i 2018 som 24-åring fordi hun manglet motivasjon. Den andre som vant i 2012 var Johannes Thingnes Bø. Bø tok fort nivået i seniorklassen, og har rasket med seg medaljer siden 2015. Før Østersund har Thingnes Bø tre OL-medaljer, ett gull og to sølv. Fra VM har han tre gull, fire sølv og to bronse. Det stopper neppe der. 

Tre år senere skulle Norge gjenta bragden fra 2012, og duoen var Jonas Uglem Mobakken og Ingrid Landmark Tandrevold i 2015. Det er Tandrevold som har tatt seniornivået raskest av de to, og tok sin  første pallplassering i Ruhpolding for noen uker siden da hun tok andreplass. Flere vil garantert komme.

I 2015 som i 2016 fikk vi igjen en duo som ble ungdomverdensmestere. Karoline Erdal og Harald Øygard. Erdal har blitt sett på som ei av de største skiskyttertalentene i verden, men grunnet feiltrening i 17/18 sesongen ble ikke sesongen som hun håpet, fordi totalbelastningen ble for stor. Hun kjemper nå med å komme tilbake til toppen og er en del av landslaget utvikling senior. Øygard ligger per dags dato på 7.plass i NorgesCupen etter seks renn og går for Team Kjelstad.

I 2017 og 2018 hadde vi ingen ungdomverdensmester, men i 2019 klinte Maren Bakken til og ble ungdomverdensmester i Osrblie. Bakken ble Osrblies dronning med ett stafettgull, ett individuelt gull og bronse.

excelungdom

Skrevet av NSSF den 10. feb 2019