VM i skiskyting for ungdom og junior ble arrangert 21. feb til 3. mars 2022 i Soldier Hollow (1700 moh) like ved Salt Lake city i Utah, USA.

Mesterskapet åpnet med et massivt snøvær på første konkurransedag der flere av utøverne slet med snø i siktet. Tross vanskelige forhold imponerte Andreas Aas stort både i sporet og på standplass på normalprogrammet. 17 treff holdt til en meget sterk 4. plass og Andreas satte dermed standarden for det som ble et meget godt mesterskap sett med norske øyne.
Det skulle nemlig vise seg at det kun var denne første konkurransedagen gjennom hele mesterskapet det ikke ble norske utøvere på pallen.
Dagen etter lettet snøværet og det var juniorene sin tur til å gå normalprogrammet. Her fikk vi to norske på pallen, Vetle Rype Paulsen og Martin Uldal klinket til med henholdsvis 2. og 3. plass, mens Maren Bakken ble beste norske kvinne på 5. plass.

Første norske gullmedalje kom på ungdomssprinten. Maren Hjelmeset Kirkeeide måtte ut i en strafferunde etter den stående skytingen, men med en gnistrende fart i sporet vant hun med 7,5 sekunder og ble verdensmester.
Juniorenes sprint ble nok en stor norsk dag der Martin Nevland, Martin Uldal og Mats Øverby alle skjøt fullt hus i solskinnet. Nevland ble verdensmester, mens Uldal og Øverby fikk 3. og 6. plass. På kvinnenes sprint gikk både Frida Tormodsgard Dokken og Åsne Skrede kjempeløp og ble nr. 4 og 6.
På de påfølgende jaktstartene gikk Isak Leknes Frey seg opp fra 10. til 7. plass og Stian Fredheim klatret til 15. plass med startnummer 39 i ungdomsklassen.
For Maren H. Kirkeeide var det var nok en uvant situasjon å gå først ut på jaktstarten, men hun klarte å gjennomføre et godt løp og endte på 5. plass.
I juniorklassen fortsatte gutta medaljejakten på jaktstarten og Martin Nevland ble nok en gang verdensmester. Martin Uldal beholdt 3. plassen, mens Mats Øverby gikk seg opp en plass til 5. plass.


Frida Tormodsgard Dokken skjøt 19 treff på sin jaktstart og gikk seg opp en plass og fikk dermed med seg en velfortjent bronsemedalje i kofferten hjem. På grunn av sykdom i troppen kunne ikke Norge stille lag på ungdomsstafetten for kvinnene, men til gjengjeld gjorde Stian Fedreheim, Andreas Aas og Isak Leknes Frey en helt rå stafett i gutteklassen. De var under hele stafetten med i medaljestriden og med rask lading av ekstraskuddene på siste skyting kunne Isak gå ut i ledelse. Denne beholdt han helt til mål og gutta ble verdensmestere foran Tyskland og Italia.
I juniorklassen var det store forventninger til guttene etter de gode individuelle resultatene tidligere i mesterskapet. Det ble dessverre en strafferunde for mye, men Mats Øverby, Martin Uldal, Jørgen Solhaug Sæter og Martin Nevland får allikevel med seg en flott bronsemedalje med hjem. Frankrike vant stafetten foran Italia.
I kvinneklassen ble var det Italia og Tyskland som kjempet en spennende duell om seieren. Det ble til slutt Italia som stod øverst på pallen. Frankrike ble nr 3, mens Åsne Skrede, Maren H. Kirkeeide, Frida T. Dokken og Maren Bakken endte på 4. plass.


Det var veldig stas at så mange foreldre og søsken hadde tatt turen over som heiagjeng. Lydbrølet runget over stadion hver gang de norske traff blinkene og de var virkelig med å sette stemningen på arenaen.
Snøværet den første dagen ble nevnt. Det forsvant fort og utover i mesterskapet ble det rene påskestemningen. Vindflaggene på skytebanen hang rett ned og det måtte smøres gjentatte ganger hver dag med faktor 50 for å unngå brannskader i ansiktet. På siste dagen ble det målt 15 plussgrader og mange utøvere benyttet også anledningen til å konkurrere i shorts og t-skjorte.
Norge tar med seg hele 10 medaljer, 4 gull, 1 sølv og 5 bronsemedaljer, og blir med det beste nasjon i verdensmesterskapet. Men veldig gledelig er det også å se at hele 11 ulike nasjoner vinner medaljer.
En liten kuriositet er at en av premiene medaljevinnerne fikk var en inngravert øks. Vi håper alle fikk med seg denne hjem gjennom tollen.

Skrevet av Jens Schjerven den 09. mar 2022