
Herrer
Sprint kom på programmet i 1974 for herrene og VM var da i Minsk. Sprint ble den tredje øvelsen som ble integrert i VM, sammen med normal og stafett.Det skulle ta noen år før Norge fikk dreisen på den raske konkurranseformen.
Odd Lirhus åpnet medaljekontoen i sprint i 1979 i mektige Ruhpolding med sølv, som senere ble landslagstrener. I 1982 skulle vi tilbake i Minsk og en legendarisk skiskytter fra Norge skulle begynne en vanvittig medaljesanking i VM-sammenheng i årene som kom. Eirik Kvalfoss var mannen og han tok faktisk the double på sprinten i 1982 i Minsk og i 1983 i Anterselva, ved å vinne begge sprintene i de mesterskapene. Men Eirik var ikke ferdig med sprint i VM-sammenheng, han tok sølv i 1989 i Feistritz, sølv på hjemmebane i Kollen i 1990 og bronse i Lahti 1991. Det er en grunn til at Vossingen fikk et arrangement oppkalt etter seg, nemlig Kvalfossprinten, som samler hundrevis av barn og unge i Holmenkollen.
Eirik Kvalfoss
Jon Åge Tyldum fra Snåsa ble den tredje medaljevinneren i Norge på sprint, da han sikret sølvet i 1993 i Borovetz. Det skulle ta lang tid før noen skulle overta stafettpinnen. Jon Åge brukte hele seks år på å kvitte seg med stafettpinnen og arvtakeren er en meget kjent herremann, som skulle bli kjent for å gå hinsides fort i løypa. Frode Andresen tok bronse i Kontiolahti i 1999, men det var i 2000 Frode skulle nå høydepunktet i sin VM-karriere, da han på hjemmebane fosset inn til gull på hjemmebane i Holmenkollen i 2000.
Frode Andresen
Så var det Halvard Hanevold som skulle åpne sprintkontoen med bronse i Pokljuka i 2001. Det var også Halvards første individuelle medalje i VM.
Mannen som skulle overta tronen til Eirik Kvalfoss som kongen av sprint, det var Ole Einar Bjørndalen. Det var i 2003 Norge fikk sin tredje gullvinner i sprint i Khanty Mansyisk. I tre år på rad tok Ole Einar medalje i sprint. Det ble bronse i 2004 i Oberhof, nytt gull i Hochfilzen i 2005 og tangerte dermed Eiriks antall gull i sprint. Men som alle vet, skulle ikke Ole Einar nøye seg med to gull i sprint. Anterselva, Ole Einars andre hjem, ble han igjen sprintverdensmester i 2007.
Ole Einar Bjørndalen
Årets VM-by, Østersund, arrangerte VM i 2008 og selvfølgelig tok herrene medalje på sprinten. Halvard tok sølvet foran Ole Einar på bronse. Vi mangler med andre ord sprintgullet i Østersund. Men det var første gang vi hadde to på pallen i en VM-sprint.
To på pallen i 2008 var ingenting i forhold til det som skulle skje i Pyeong Chang i 2009, da Norge tapetserte pallen med gull til Ole Einar, sølv til Lars Berger og bronse til Halvard. Det er tidenes beste individuelle dag i norsk sammenheng. Aldri før og heller ikke etter har Norge klart å kopiere denne bragden, uansett individuelle øvelse. Ole Einar stoppet for øvrig på fire sprintgull.
Lars Berger, Ole Einar Bjørndalen og Halvard Hanevold
Igjen var det VM i Khanty Mansyisk og Tarjei Bø debuterte som medaljevinner på sprint i VM, da han tok bronse. Tarjei sin medalje var starten på et medaljevinnende sprinttog som per dags dato ikke har stoppet. Emil Hegle Svendsen klatret én plass opp på pallen i 2012 i Ruhpolding da han tok sølv. Igjen skulle det klatres og Emil ble den fjerde herreløperen som ble gullvinner i sprint i 2013 i Nove Mesto.
Emil Hegle Svendsen
Det skulle ta mange år før vi fikk to forskjellige gullvinnere på sprint, to år på rad (OL i 2014). 2013-2015 ble årene. Johannes Thingnes Bø tok sin første individuelle VM-medalje og det gjeveste av det gjeveste, nemlig gullet. Johannes var ikke den eneste Bø på pallen, Tarjei kapret nemlig bronsen. En historisk dag med to brødre på pallen.
Brødrene Bø
På hjemmebane i Kollen 2016 skulle en era avsluttes. Ole Einar avsluttet medaljefangsten i VM-sprint med å ta sølv på hjemmebane. Kronprinsen, Johannes, tok samme valør i Hochfilzen.
Damer
OLs fødeby hadde æren av å arrangere kvinnenes første VM for damer. Norge hadde mange gode damer på den tiden, men det var Sanna Grønlid som allerede i den første sprinten sikret sølv. Året etter i Egg A. Etzel skulle hun klatre helt til topps og ble første kvinnelige verdensmester.
Sanna Grønlid
Arvtakeren trengte kun to år før hun inntok pallen og det var Anne Elvebakk som gikk inn til Bronse i Lahti i 1987. Hun gjentok bragden i Chamonix i 1988, der VM ble arrangert i 1984. Det skulle bli hat-trick for Anne i Feistritz i 1989, men medaljen skulle bli den gjeveste, noe som gjorde at hun ble den andre kvinnelige verdensmesteren fra Norge. På hjemmebane i Kollen i 1990 skulle Anne bli historisk med fire mesterskap på rad hvor hun tok medalje i sprint, en bragd ingen annen fra Norge har klart. Valøren var selvfølgelig gull. Men Anne var ikke alene på pallen i Kollen på hjemmebane, hun fikk besøk av Elin Kristiansen på bronseplass. Den første og siste gang det har skjedd at det har vært to kvinnelige utøvere på pallen samtidig i VM-sprinten.
Anne Elvebakk
1991 skulle også bli et historisk år i skiskyttersammenheng, Grete Nykkelmo ble verdensmester i Lahti og gjorde at Norge tok tre gull på rad i en sprint i VM.
Det skulle ta fem år før Norge var på pallen igjen og Ann Elen Skjelbreid gjorde oss igjen relevante på sprinten i VM med sølv i Ruhpolding i 1996.
10 år etter vår siste verdensmester i sprint på hjemmebane, var det duket nytt VM på hjemmebane i Kollen i 2000. Det var lillesøster Skjelbreid som ble Norges tredje kvinnelige verdensmester, Liv Grete. Liv Grete gjorde som sine kvinnelige forgjengere og havnet igjen på pallen i 2001 i Pokljuka hvor hun tok bronse. I Oberhof 2004 gjorde hun som Anne Elvebakk og ble verdensmester i sprint for andre gang.
Liv Grete Skjelbreid
Det skulle ta 10 år før vi fikk ei ny dame på pallen i sprint og Tora Berger sørget for at Norge var tilbake der vi hørte hjemme. Tora kriget til seg sølvmedaljen i et mesterskap hun ble VM-dronning, Nove Mesto 2013.
Norge har hatt en egen evne til å produsere verdensmestere på hjemmebane i sprint og 2016 i Holmenkollen var intet unntak. Tiril Eckhoff ble Norges fjerde kvinnelige verdensmester i sprint og Norges tredje kvinnelige verdensmester på hjemmebane.
Tiril Eckhoff
Under totaloversikt over sprintmedaljer i VM